IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се изправя пред нови изпитания

Разходите по разработването и инвестициите в модерни технологии, необходими за създаването на биткойна, се покачват, а заедно с това и съдебните дела и фалитите

17:19 | 06.11.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Нужна е все повече изчислителна мощ за създаването на виртуалната валута.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нужна е все повече изчислителна мощ за създаването на виртуалната валута. Снимка: Ройтерс

Цената на биткойна не е единственото нещо за виртуалната валута, което се покачва до небесата.

Разходите по разработването и инвестициите в модерни технологии, необходими за генерирането на биткойни, се покачват. Причината - компаниите и хората се надпреварват в изграждането на дори по-мощни компютърни системи от сегашните, за да навлязат на пазара, пише Yahoo Finance.

В процеса на разработване биткойн ентусиастите, технологичните експерти и новопоявилите се фирми в основата си създават единици от валутата чрез решаването на сложни математически модели с помощта на компютрите си.

Растящата популярност и покачващата се цена на биткойна създават луда надпревара за изчислителната мощност, необходима за създаването на виртуалната валута, което оказва натиск върху печалбата на компаниите и създава напрежение сред ентусиастите, работещи за трупането на свои собствени запаси.

Скоростта, с която това става в момента е 40 пъти по-висока, отколкото бе през януари. Това показват данните на базираната в Ню Йорк фирма за изследвания с фокус върху биткойн индустрията Genesis Block. Като допълнение към това хардуерните компании опитват да наваксат с поръчките за ново оборудване.

Има съществено ограничение за създаването на 21 млн. биткойна. До момента са създадени 12 млн.

Вниманието около производството на биткойни се увеличи, след като миналата седмица бе заведено дело срещу две компании, произвеждащи биткойни. Базиран в Ню Йорк инвестиционен посредник се изправи срещу биткойн стартъпа CoinLab Inc., който чрез поделението си за разработване на биткойни, е нарушил договора за производството им.

Делото, заведено от Bitvestment Partners LLC, се твърди, че CoinLab не е изпълнил задължението си по договора за производството на почти 8000 биткойна. То се оказа ключов фактор за фалита на въпросното разработващо поделение на CoinLab - Alydian Inc., което обяви несъстоятелност миналата седмица.

Делата и фалитите са най-новите препятствия пред биткойна - бързо развиващата се виртуална валута, чиято търговия се увеличава със скоростта на влакче в увеселителен парк и създава една съвременна треска за злато.

Популярността на валутата донесе със себе си и повече критики. Биткойна е вече четиригодишна виртуална валута, която не е обезпечена от централните банки и може да бъде търгувана само на няколко борси или заменяна извън регулирания пазар.

Все повече търговци също така приемат биткойна като средство за плащане на стоки и услуги, тъй като разходите по сделките, свързани с валутата, обикновено са по-ниски от тези с кредитни или дебитни карти.

Във вторник на базираната в Токио борса Mt. Gox един биткойн можеше да се купи срещу 252,61 долара. Стойността на така обсъжданите 8000 биткойна в такъв случай възлиза на 2 млн. долара.

Но повишаването на цените доведе до увеличаване на натиска върху т.нар. разработчици да използват най-бързите компютри, за да получат повече биткойни.

Мощността и скоростта, с която компютрите се опитват да разрешат тези проблеми и така да натрупат колкото се може повече биткойни, се измерва с т.нар „hashrate“. Наскоро обаче показателят се покачи и вече се проследява с т.нар.“petahash", обясняват експертите.

Банкрутът на Alydian изненада много експерти, защото CoinLab е едно от най-известните имена в производството на виртуалната валута. Компанията описва себе си като "Биткойн бизнес инкубатор". Миналата година компанията за рисков капитал от Силиконовата долина Draper Associates наля 500 хил. долара в CoinLab.

Процесът на производството на биткойни се усложнява още повече от споразумения, при които някои разработващи компании се съгласяват да продават биткойни на инвеститори в замяна на пари в брой, с които да финансират нуждите си от ново оборудване. Или поне така твърдят експертите, които имат поглед върху производството. Ето защо с нарастването на цената на биткойна сега е по-трудно за разработчиците да доставят валута на своите инвеститори.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"The hardcore Bitcoin community is abuzz with news of the closure of Inputs.io, a supposedly secure online Bitcoin wallet, after an attack resulted in the loss of 4100 Bitcoins." (slashdot.org) http://yro.slashdot.org/story/13/11/07/1329224/security-breach-forces-bitcoin-bank-inputsio-to-halt-operationsИ това не е първата банка, която бива спирана. Аз съм човек занимаващ се с ИТ, като хоби и професионално. НИКОГА не бих заменил реални активи с цифрови такива! Няма алгоритъм, който да не може да бъде разбит. Това, че следващата версия ще оправи проблема, незнам колко успокоява човека, който е загубил 1000 бита. На рискуващите пожелавам успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Това, че има фалити не е никакъв проблем. Например един производител на злато е редно да фалира, ако е сключил договор да добие определено количество злато на определена цена и се окаже, че разходите му за добива значително превишават приходите, които е получил. Затова купувачите на злато рядко се съгласяват да купуват "на зелено" - те искат да имат гаранции, че производителят на злато вече е добил желаното количество злато и може да го достави в разумен срок преди да платят.Та и случая с фалита на "производителя" на биткойни - взел парите, но се оказа, че производството струва повече пари и фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Това, че "производството" на нови биткойни става все по-скъпо и трудно не е никакъв проблем. Това е feature, а не bug (не е недостатък на системата, а е начинът, по който системата трябва да работи).Например за да можете да ползвате златни монети с цел да си купите нещо с тях не е нужно да "произвеждате" монетите. Достатъчно е само да намерите търговец, който ще се съгласи да ви даде монети срещу нещо друго - например бихте могли да ползвате валута или крава. Давате една крава на търговеца - той ви дава златна монета. После с тази златна монета си пазарите каквото искате.Вие когато имате нужда от български левове за да си платите данъците или за да си купите храна какво правите? Произвеждате си български левове (което е забранено от закона - само БНБ има право да "произвежда" левове) или си ги купувате? Аз например си ги купувам от търговци на валута (аз им давам американски долари - те ми дават български левове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Първите винаги правят пари... а тези след тях винаги губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
"Колкото повече пари имат и искат да купят биткойни - толкова повече се качва цената на биткойна."Класическо определение за Балон. Не, че нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Ocetov
преди 10 години
И в каквото и да си си набил паричките,можеш само да мечтаеш за парите които хората ВЕЧЕ направиха и продължават да правят от биткойните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Ocetov
преди 10 години
Стаси ти си стой и си пази хартийките,ама като го изду...ш здраво след някоя и друга година да не ревеш! А изказването ти за някакъв балон е просто смехотворно на този етап. Ти в кой балон се наби? Имотния или с акциите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Всъщност проблема в случая е точно липсата на балон. Инвеститорите очакват, че колкото повече пари имат толкова повече биткойни могат да си купят, а се получава точно обратното. Колкото повече пари имат и искат да купят биткойни - толкова повече се качва цената на биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Явно ни е в природата... Едно време поне луковиците можело е да се насадят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Балона се надува,надувайте момчета да стане на парчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още