IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ли ще предопредели бъдещето на биткойните?

Азиатската страна притежава потенциала да развие или разруши виртуалната валута, смята експерт

12:31 | 15.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ли ще предопредели бъдещето на биткойните?

Засилването на търсенето в Китай е разглеждано като основната причина за значителното покачване на стойността на биткойните до над 400 долара за брой. Какво обаче е значението на втората по сила икономика в света за бъдещето на дигиталната валута?

"Китай притежава потенциала да развие или разруши биткойните", заяви Зенон Капрон, управляващ директор на консултантската и изследователска компания Kapron Asia по време на конфереция за дигиталната валута в Сингапур.

Стойността на биткойните продължава да достига нови върхове, дори и след затварянето на платформата Silk Road по обвинение за незаконна търговия. Според експерти най-значителният стимул за покачване на цената на виртуалните пари е все по-голямата им популярност в Китай.

"В страната има много специалисти, които участват в създаването, или т.нар. "добив" на биткойните", отбеляза пред CNBC Линк Ян, съосновател и вицепрезидент на BTC China – най-голямата по обем борса за виртуалната валута в света.

"Инвеститорите започват да се оглеждат за алтернативни инвестиции, като биткойните, заради опасенията, че традиционните инвестиции, като тези на жилищния пазар, стават все по-рискови", посочи от своя страна Кайл Дрейк, основател на CoinPunk.

По думите му търсенето в Китай до голяма степен е задвижило инвестициите във виртуалните пари. Въпреки това той отбеляза, че в момента използването на биткойните като средство за закупуване на стоки и услуги в Китай не е от най-изгодните.

Комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите на Конгреса в САЩ планира да обсъди регламентирането на виртуалните валути на заседание през следващата седмица.

В началото на ноември главният икономист на Федералния резерв в Чикаго Франсоа Велде заяви, че "ако биткойните станат широко приети, те идва ли ще останат без държавна намеса".

"Разглеждайки биткойните като абсолютна стойност и обем, те все още не са толкова много... С оглед на факта, че китайското правителство все още не ги е регламентирало, то най-вероятно страната не се интересува от тях", посочи Линк Ян.

"Биткойните все още не се котират спрямо стойността на юана, така че Китай няма да прибегне до регламентиране точно сега. В бъдеще обаче сме сигурни, че ще има правила, като те ще зависят от начина, по който САЩ и Европа третират виртуалните пари", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Доводи? Аз ти казах чисти факти за затваряне на портфейли. Дай малко и ти факти. Примерно колко е защитен протокола, след като разбрахме, че службите за сигурност могат да подслушват президенти и мин. председатели. Айде изкажи малко технически, вместо да ми говориш като инвеститор (или там като какво ми говориш) Знаеш ли какво е TCP/IP? Знаеш ли, че благодарение на него нямаш абсолютно никаква анонимност в интернет. И ако някой позволява пиратството или определена анонимност, това е напълно преднамерено. Да, интернет изобщо не е толкова свободен колкото си мисли обикновения човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Данте, излагаш се бе пич. Казах ти, не ги разбираш тия работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
""В страната има много специалисти, които участват в създаването, или т.нар. "добив" на биткойните", Това не значи, че се "добиват" повече биткойни за еденица време, а че добитите се преразпределят върху повече хора от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 10 години
Биткойните определено са интересна тема, която ще набира все по-голяма популярност. Ще се стремим да ги следим все по-задълбочено занапред. Благодарим за препоръката, поздрави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
хаха в тази статия искат да ми кажат, че биткайна бил по-ниско рисков от имота??? ТОЧНО този месец КИТАЙСКА биткойн банка затвори врати. И то не защото фалира. Просто събра едни пари и .. изчезна. Малко по рано този месец пък друг онлайн портфеил фалира. Няма риск а? Призовавам инвестор (както и преди направих) да пише новини и за тези случки, щом следм биткойна е хубаво да знаем какво става с портфейлите онлайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още