IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай се забави до 2-месечно дъно

PMI индексът на HSBC бе потиснат поради слабите нови поръчки за износ

09:55 | 21.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай се забави до 2-месечно дъно

Производствената активност в Китай се разширява с най-бавния си темп в последните два месеца през ноември, сигнализирайки за възможен спад в развитието на икономиката, пише WBP Online.

Изготвяната от HSBC флаш версия на индекса на мениджърите по покупките се свлече до 50,4 пункта през настоящия месец. През октомври измерителят отчете равнище от 50,9 пункта. Всеки резултат над 50 пункта показва експанзия в производствената активност.

Освен че отстъпи спрямо отчетеното месец по-рано равнище, активността остана и под пазарните прогнози за минимален спад до 50,8 пункта.

"Инерцията на растежа в Китай се забави малко през ноември. PMI индексът бе потиснат поради слабите нови поръчки за износ", отбеляза главният икономист на HSBC за Китай Хонбин Чу.

"Приглушеният инфлационен натиск следва да даде възможност на Пекин да запази относително нерестриктивната си политика в подкрепа на растежа", допълни експертът.

Новите поръчки са се увеличили през ноември, но с по-бавен темп в сравнение с предходния месец, показаха данните на HSBC. Експортните поръчки от своя страна са намалели.

Китайската икономика се разшири с 7,8% на годишна база в периода юли-септември след забавянето на растежа през предходните две тримесечия. Някои анализатори смятат, че растежът ще започне да се успокоява допълнително през четвъртото тримесечие, тъй като ефектите от политиките за стимулиране се изчерпват.

През миналата седмица лидерите на втората по големина икономика в света обсъдиха стратегията за по-нататъшен растеж по време на Третия пленум на Комунистическата партия. Дискутираните реформи ще дадат възможност за допълнително отваряне на икономиката към международните пазари.

Повече за икономиката на Китай може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още