IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се изкачи до 8-месечен връх от 3,2% през октомври

Данните подсилиха опасенията на пазарите, че централната банка може да реши да затегне паричната си политика

08:50 | 09.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай се изкачи до 8-месечен връх от 3,2% през октомври

Китайската потребителска инфлация се изкачи до 8-месечен връх от 3,2% на годишна база през октомври. Индексът на потребителските цени се е увеличил заради поскъпването на храните, показват данните, цитирани от Ройтерс. Те създадоха нови грижи у пазарите, че Централната банка на Китай може да затегне монетарната си политика в момент, в който втората най-голяма икономика в света се стабилизира.

Инфлацията, която се покачи минимално от нивото от 3,1% през септември, бе по-ниска от прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори. Те очакваха ръст до 3,3%. Октомврийското ниво е по-ниско и от официалната цел на правителството за инфлацията за 2013 г. в размер на 3,5 на сто.

Данните на Националното статистическо бюро показаха, че цените на хранителните продукти са скочили до 6,5% през октомври в сравнение с нивото от 6,1% през септември.

През десетия месец на годината цените на производител в Китай пък паднаха с 1,5% на годишна база – двадесетият пореден месец на понижение. Спадът през септември бе 1,3%.

„Въпреки че потребителската инфлация се увеличи заради сезонното търсене на храни, тя може да подсили опасенията на пазарните участници, че централната банка ще затегне паричната политика“, коментира данните икономистът в Shenyin & Wanguo Securities Ли  Хуейюн.

Централната банка на Китай отказа да влее ликвидност на паричните пазари на регулярните си операции на открития пазар в четвъртък. Това веднага бе повод за коментар от страна на трейдърите, че банката може да стартира нов кръг от рестрикции за пазара през следващите месеци.

Данните от вчера показаха, че търговският излишък на Поднебесната империя се е разширил през миналия месец, изпращайки нов сигнал към пазарите, че растежът на икономиката се стабилизира в навечерието на подготвяните от Пекин реформи за предстоящото десетилетие.

Обаче само неколцина анализатори смятат, че централната банка ще избърза със затягането на политиката си на фона на общата глобална несигурност.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с отстъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още