IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поведе ли Си Дзипин Китай към нова икономическа реформа?

Китайският презент ще представи идеите си на предстоящата среща на върха на Комунистическата партия

10:10 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Си Дзипин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзипин. Снимка: Ройтерс

Очакванията за значителни икономически реформи по време на ключовата среща на китайските лидери в предстоящия уикенд са по повече от значителни. Според съобщения в местната преса премиерът Си Дзипин обещава да представи цялостен план за икономическа реформа на 4-дневния пленум на Комунистическата партия, който започва в събота.

Срещата също така е от ключово значение, тъй като ще бъде първата реална възможност за премиера да очертае неговата икономическа визия за втората по сила икономика в света.

В пленума е застъпено и силно историческо значение – той е бил повратна точка за големи политически промени в миналото. Пример е 1978 г., когато тогавашният лидер на партията лидер Дън Сяопин представи реформи, които доведоха до отварянето на икономиката и които проправя пътя за следващите три десетилетия на бързо икономическо развитие.

"Мисля, че пленумът може да бъде далеч по-амбициозен и мисля, че може да бъде задълбочен. Но имайте предвид, че към тези реформи има прикрепен времеви хоризонт от три до пет години", заяви Джон Уудс, главен портфолио мениджър в Citi Investment Management, цитиран от CNBC.

Анализатори твърдят, че публикуваният през миналата седмица доклад от приближен до правителството мозъчен тръст дава насока на реформите, които биха могли да бъдат представени по време на пленума.

Експертите препоръчаха създаване на национална система за социално осигуряване и извършване на промени в държавните предприятия. Те също така препоръчаха оценка на градските и селските земи, заявявайки, че настоящата структура е нарушила цените.

Според Credit Suisse предложените от мозъчния тръст промени може да се превърнат в "потенциална революция".

"Вярваме, че предложенията за рамкова реформа, разкрити от Центъра за изследване на развитието, трябва да се разглеждат като основа на рамката на реформите на Си Дзипин", заяви Роберт Прайор-Вандесфорде, икономист в Credit Suisse.

"Имаме големи надежди, че Си ще представи амбициозна насока за реформи. Според нас успехът на подобен амбициозен пакет от реформи ще зависи от детайлите и изпълнението", добави още експертът.

Въпреки че икономиката на Китай се радваше на двуцифрени темпове на растеж в последните три десетилетия, през последните няколко години бе отчетено забавяне. Основната причина е преходът от експортно ориентирано към задвижвано от потребителските разходи национално стопанство.

През настоящата година правителството си е поставило за цел темп на икономически растеж от 7,5%, който ще се окаже най-бавният от края на 90-те години на миналия век насам.

Повече за икономиката на Китай и за движението на националната валута може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още