IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Индия се е разширила с 4,8% през третото тримесечие

Ще са необходими значителни структурни реформи, за да може индийският растеж да се покачи обратно до ниво от 8-9%, коментира експерт

16:48 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници разтоварват железни пръти от камион при строителна площадка на образователен институт в покрайнините на западния индийски град Ахмедабад. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Работници разтоварват железни пръти от камион при строителна площадка на образователен институт в покрайнините на западния индийски град Ахмедабад. Снимка: архив Ройтерс

Индийската икономика е нараснала с 4,8% през третото тримесечие, показаха публикуваните в петък официални правителствени данни.

Резултатът надхвърли леко прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти, които предвиждаха скок с 4,6% в периода юли-септември.

Главният икономист за Азия в Capital Economics Марк Уилямс заяви, че по-добрият от очакваното растеж се дължи на подобряването на износа и инвестициите. Експертът предвиждаше скок на брутния вътрешен продукт с 4,7 на сто.

Растежът на Индия разочарова през последните тримесечия, след като азиатската страна постигна покачване от над 9% през 2010 г. В периода април-юли 2013 г. показателят обаче достигна близо 10-годишно дъно от едва 4,4%. Това провокира значително изоставане на Ню Делхи в регионалната битка с другия гигант на континента – Китай.

Въпреки това Goldman Sachs прогнозира в четвъртък, че растежът на Индия ще се ускори през следващата фискална година (от 1 април 2014 г. до 31 март 2015 г.), което се дължи на подобрение на износа и увеличаване на търсенето на инвестиции.

Уилямс се съгласи, че растежът ще се съвземе през следващата година, но само до около 5 на сто.

"Ще са необходими значителни структурни реформи, за да може индийският растеж да се покачи обратно до ниво от 8 или 9 на сто. Един от големите проблеми е невъзможността да се осигурят големи инвестиционни проекти, те са в застой в цялата страна. Нещо трябва да се направи, за да се изчисти това изоставане", отбеляза той.

Според експертите на Capital Economics възходящото движение на Индия ще бъде "бавно и неравномерно".

"Месечните данни предполагат, че движещата сила на възстановяването не е особено устойчива... Като цяло, смятаме, че възстановяването ще бъде относително стабилно", посочиха още експертите в доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още