IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство забави разширяването си през декември

Резултатът все още е над средното за третото тримесечие и тенденцията на възстановяване в сектора продължава, коментира експерт

10:18 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство забави разширяването си през декември

Китайското производство се разширява с по-бавни темпове през този месец въпреки усилията на правителството за стабилизиране на растежа във втората по големина икономика в света.

Изготвяният от HSBC индекс на миниджърите по покупките отчете равнище от 50,5 през декември спрямо постигнатите 50,8 пункта месец по-рано. Всяко ниво над 50 пункта е сигнал за експанзия в сектора, посочва WBP Online.

Резултатът остана доста под прогнозите на анализаторите, които предвиждаха постигане на равнище от 50,9 пункта.

"Първоначалната оценка на HSBC за декември показа незначително забавяне от крайния резултат през ноември", посочи Хонбин Чу, главен икономист за Азия в HSBC. "Резултатът все още е над средното за третото тримесечие. Това означава, че тенденцията на възстановяване в сектора на производството, започнала от юли, продължава", добави той.

"В резултат на това ние очакваме растежа на китайския брутен вътрешен продукт да се стабилизира на ниво от около 7,8% на годишна база през четвъртото тримесечие", посочи още Чу.

През миналата седмица най-високопоставените китайски ръководители подчертаха стремежа си да стабилизират растежа на най-голямата икономика на континента. Ангажиментът бе поет по време на годишната Централна икономическа конференци в Пекин. По думите им паричната политика ще остане "разумна", докато фискалната ще бъде "проактивна".

Реформите във финансовия пазар също ще играят ключова роля за привеждане на растежа до желаните нива. В това число влизат и либерализацията на лихвените проценти, която е поставяна като възможен вариант от известно време, както и гъвкавостта на валутния курс на юана.

Повече за азиатската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още