IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство очаква 1,4% ръст на БВП през фискалната 2014 г.

Планираното увеличение на данъка върху продажбите ще ограничи потреблението, което ще окаже натиск и върху растежа

12:30 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Японското правителство очаква 1,4% ръст на БВП през фискалната 2014 г.

Икономиката на Япония ще нарасне с 1,4% през фискалната година, която започва през март 2014 г., прогнозира правителството на страната, цитирано от Ройтерс.

От прогнозата обаче ясно се вижда забавянето на икономиката – за тази година се очаква ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да достигне 2,6%. Вероятно това се дължи на забавеното потребление заради планираното увеличение на данъка върху продажбите.

Прогнозата е част от годишния преглед на бюджета, отбелязва информационната агенция. Кабинетът очаква около 50 трлн. йени приходи от данъци през следващата фискална година.

По-високият данък върху продажбите се очаква да ограничи потреблението, но правителството очаква положителен икономически растеж заради разхлабената парична политика.

Данъкът върху продажбите в Япония се очаква да достигне 8% през април, а през 2015 г. може да нарасне до 10%, ако правителството на премиера Шиндзо Абе продължи да изпълнява плана си за фискална консолидация.

Очакванията на управляващите в Япония са потребителските цени да се повишат с 1,2% през фискалната 2014 г., но без да се отчита влиянието на данъка върху продажбите. Индексът на потребителските цени се очаква да нарасне с 0,7% през текущата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още