IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват

Очаква се получателите на помощи значително да спаднат през идните седмици, тъй като периодът за получаването им на много от тях ще изтече

17:47 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват

Броят на предявените заявления за получаване на помощи за безработни в САЩ падна за втора поредна седмица, сигнализирайки, че условията на трудовия пазар продължават да се подобряват, пише Ройтерс.

Предварителният брой на заявленията от безработни намаля с 2 хил. до 339 хил., обяви днес Министерството на труда, а средният брой за четири седмици се е увеличил с 8,5 хил. до 357 хил.

„Удивително е колко са стабилни данните, имайки предвид подвижността по това време на годината поради сезонните характеристики и непостоянното наемане на служители по празниците. Така че от тази гледна точка това е добър знак”, коментира старши икономистът в RBC Capital Markets Якоб Оубина.

Данните сочат, че броят на хората, които все още получават помощи и след първоначалната седмична такава по обикновените правителствени програми са намалели с 98 хил. до 2,83 млн. през седмицата, свършваща на 21 декември. Общо 4,46 млн. души са получавали помощи по всички държавни програми през седмицата, изтичаща на 14 декември.

Тези цифри обаче се очаква значително да намалеят през идните седмици, тъй като помощите за повече от един милион постоянно безработни са изтекли на 28 декември. Извънредните помощи за безработни бяха въведени през 2008 г. в разгара на кризата и не са спирани и до днес.

Загубата на помощите или ще извади получавалите ги от трудовия пазар или ще ги накара да приемат работа, която до преди това са отказвали. Това би могло да намали текущото ниво на безработицата от 7% с до половин процентен пункт, смятат специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още