IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: МВФ ще повиши прогнозата си за глобалния растеж

Завръщането на увереността до голяма степен бе подпомогнато от решението на Фед да намали покупките си на активи

10:59 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: МВФ ще повиши прогнозата си за глобалния растеж

Международният валутен фонд (МВФ) обмисля да повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж на фона на ръста на оптимизма от последните месеци, съобщава CNBC.

"МВФ ще ревизира своята прогноза за това колко бързо световната икономика ще се разшири в рамките на следващите три седмици", заяви пред репортери Кристин Лагард, управляващ директор на международната институция.

"Ревизията за глобалния икономически растеж ще бъде в посока нагоре", посочи бившият френски министър на пресконференция в кенийската столица Найроби, където Ларард е на официално посещение.

В края на миналата година фондът преразгледа в посока надолу прогнозите си за световния растеж, предсказвайки равнище от 2,9% през 2013 г. и 3,6% през настоящата година. Тогава от институцията посочиха, че икономиките по целия свят все още се развиват на "ниска предавка" с оглед на продължаващите последици от финансовата криза от 2008 г. и затрудненията в много от развиващите се пазари.

Завръщането на увереността до голяма степен бе подпомогнато от решението на Федералния резерв на САЩ да започне постепенно намаляване на покупките си на активи. МВФ прогнозира, че, като се имат предвид позитивните икономически данни и сигналите за компромиси в Конгреса, американската икономика ще се разшири с по-бързо темпо през следващата година.

"Растежът набира скорост, а безработицата пада. Всичко това ни дава право да направим по-смела прогноза за 2014 г.", коментира тогава Лагард.

През октомври МВФ предвиди, че икономиката на САЩ ще напредне с 2,6 на сто през 2014 г., след като за 2013 г. отбележи ръст от 1,6%.

"Сделката за бюджета, която беше постигната в края на годината, е много добър знак за отговорност, разчетност и реализъм", коментира още президентът на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още