IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският вон поведе губещите сред азиатските валути

Въпреки че през втората половина на 2013 г. валутата на страната поскъпна най-много от всички, от началото на годината вонът е поевтинял с 2% спрямо долара

00:06 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южнокорейският вон поведе губещите сред азиатските валути

С поевтиняването си от началото на годината южнокорейският вон поведе губещите сред азиатските валути, въпреки че през втората половина на 2013 г. поскъпна най-много от всички. Тогава намаляването на паричните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ доведе до отлив на капитали от развиващите се пазари, а икономиката на Китай забави своите обороти, пише Bloomberg.

От 31 декември 2013 г. до днес южнокорейският вон е поевтинял с 2% спрямо американския долар до 1 071,23 вона. В периода юли-декември 2013 г. скокът от 8,8% бе шест пъти по-голям от ръста в курса на която и да е друга валута в региона спрямо щатската.

Тази година глобалните фондове продадоха южнокорейски акции за 2,4 млрд. долара. Отливът на капитали от страната е почти равен на този от Индия, Тайван и Тайланд взети заедно.

През четвъртото тримесечие на миналата година вонът поскъпна с 2,4 на сто спрямо долара и с 9,7% спрямо йената, показват данни на Bloomberg.

Южна Корея ще вземе превантивни мерки за стабилизирането на финансовите пазари по най-бързия начин, ако е необходимо, увери отново заместник-министърът на финансите.

Валутата на Южна Корея поскъпна с 1,7% и се покачи от 5-месечното дъно до 1 089,71 вона за един долар, отчетено на 4 февруари, на фона на волатилността на развиващите се пазари, причинена от девалвация на песото в Аржентина и затягането на паричната политика на Турция.

През декември излишъкът по текущата сметка на Южна Корея нарасна до 6,43 млрд. долара. Така за цялата 2013 г. излишъкът възлиза на рекордните 70,73 млрд. долара. Валутни резерви на азиатската страна пък са се увеличи до 348,4 млрд. долара.

И все пак свиването на износа през януари и забавянето на икономическия растеж на Китай, който е най-големият пазар за южнокорейските стоки, предполагат, че монетарните власти ще предпочетат една по-слаба местна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още