IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия губи битката с овладяването на бюджетния дефицит

Застаряващото население тежи върху икономиката на северната страна

10:13 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финландия губи битката с овладяването на бюджетния дефицит

Финландия губи инерция в усилията си за овладяване на бюджетния дефицит на фона на слабите икономически резултати през последните години. Коалиционното правителство изрази готовността си да удължи срока за постигане на целта от свиване на разходите с 3 млрд. евро, пише WBP Online.

Бюджетният дефицит по централния финландски бюджет се очаква да достигне 3,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. Нивото е доста над целево заложеното равнище от 1 на сто. При консолидирания държавен бюджет пък разликата може да остане в рамките на ограничението от 3%, определен от Европейския съюз.

"За да се запази растежът, ние трябва да помислим внимателно колко съкращения и данъчни постъпления ще реализираме през следващата година", заяви финландският министър на финансите Юта Урпилайнен.

Коалиционното правителство продължава да е разделено по въпроса как най-добре трябва да бъде постигнат балансът между съкращенията на разходите и повишаването на данъците.

Някои анализатори дори предполагат, че държавните дългове може да се повиши още повече. "Моето усещане е, че 3 млрд. евро не са достатъчни. Малка е вероятността ръстът на задлъжнялостта спрямо БВП да спре дотук. Не вярвам, че номиналният растеж на БВП ще се ускори достатъчно", заяви Тимо Весала, икономист в LaehiTapiola Asset Management в Еспоо.

В последните години финландската икономика страда и от загубата на позициите на Nokia, която неотдавна бе водещ играч на телекомуникационния пазар.

Други фактори, които влияят върху националното стопанство, са покачващите се разходи за пенсии и здравеопазване с оглед на застаряването на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още