IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия удари 10-годишен връх от 6% през януари

Лошите новини от трудовия пазар повишиха още натиска върху политиците за подкрепа на икономиката

09:30 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Австралия удари 10-годишен връх от 6% през януари

Ситуацията на трудовия пазар в Австралия се влоши още повече през последния месец. Допълнителен брой хора изгубиха работата си, докато новите възможности бяха оскъдни, което повиши още натиска върху политиците да стимулират икономиката във времената на постдобивния бум.

Равнището на безработицата нарасна до 6% през януари от 5,8% месец по-рано според данните на Австралийското статистическо бюро. Нивото, което надхвърли пазарната прогноза от 5,9%, е най-високото от юли 2003 г., пише WBP Online.

През първия месец на 2014 г. бяха изгубени нови 7 100 позиции на пълно работно време. Същевременно бяха добавени 3 400 на непълен работен ден, с което нетната загуба на работни места достигна 3 700. Месец по-рано загубата достигна 23 000.

Равнището се размина коренно с пазарните прогнози, които предвиждаха нетните работни позиции да се покачат с 15 000.

Икокономически активното население удари най-ниското си ниво от юни 2006 г., спадайки от 64,6% до 64,5% през януари. Отстъплението е още едно отражение на липсата на възможности за работа, което накара много хора да се откажат от търсенето на препитание в страната.

Липсата на възможности за работа в Австралия е провокирана най-вече от значителния спад на активността в добивната промишленост. Инвестициите в сектора намаляха силно, а отражение даде спадът на цените на суровинните пазари.

През миналата седмица от Австралийската централна банка заявиха, че пазарът на труда най-вероятно ще се влоши в краткосрочен план, но в последствие ще започне бавно да се подобрява.

"Гледайки напред, банката очаква икономическия растеж да остане под средния за още известно време, а безработицата да се увеличи допълнително преди да се съвземе", отбеляза гуверньорът на институцията Глен Стивънс след решението за запазване на основната лихва при ниво от 2,5%.

"Търсенето на труд остава слабо и в резултат на това нивото на безработицата продължава да се покачва", отбеляза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още