IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Виртуалните валути ще спечелят от правителствения контрол

В момента дигиталните пари не са средство за финансиране на тероризъм или укриване на данъци, смятат от американското финансово министерство

16:48 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ: Виртуалните валути ще спечелят от правителствения контрол

Виртуалните валути ще се възползват от правителствния контрол, който придава достоверност на пазара. Такова становище изрази високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от агенция Bloomberg.

"Финансовата прозрачност може да постигне стабилност на пазара на виртуални валути, както и сигурност за потребителите и инвеститорите", заяви Дейвид Коен, заместник-секретар на звеното за финансово разузнаване към министерството.

Дебатът за регулациите на дигиталните парични средства продължава да е сред основните теми за правителствата по света. На фона на опитите на властите в Русия, Китай и Израел да ограничат електронните пари финансовият министър на САЩ Джейкъм Лю заяви през януари, че е необходимо още време за оценка на "феномена" биткойн. Лю посочи, че се нуждае от още гаранции, че валутата не се използва за незаконни цели.

"Има ситуации, при които трябва да избираме между иновациите и прозрачността. Нека все пак бъда ясен – ако сме принудени да избираме между двете, ние ще заложим на прозрачността", посочи Коен.

Нашумялата криптовалута биткойн се появи на пазара в края на 2008 г. През ноември миналата година един брой от актива се търгуваше за над 1 200 долара, като голяма част от онлайн магазините започнаха да приемат разплащания с валутата.

Засиленият интерес към актива не бе единствено в положителна светлина. Федералните власти затвориха платформата за обмен Silk Road поради обвинения за търговия с наркотици и оръжия. През пък януари те арестуваха Чарли Шрем – биткойн предприемач, по обвинения в пране на пари.

"В момента не виждаме широкото използване на виртуални валути като средство за финансиране на тероризъм или укриване на данъци", посочи още Коен в речта си.

Въпреки силната волатилност през февруари цената на един биткойн се стабилизира около равнището от 600 долара за брой. По време на първата половина от търговията на Wall Street във вторник индексът на CoinDesk отчита спад от 1,75% до 610,37 долара.

Графика: CoinDesk

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още