IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на BTC China призовава за въвеждане на регулации над биткойна

Институциите не се наемат да контролират пазара, защото смятат, че това не е в техните компетенции, смята директорът на най-голямата биткойн плафторма в света

18:20 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съоснователят на BTC China призовава за въвеждане на регулации над биткойна

Фалитът на биткойн платформата Mt Gox няма да унищожи индустрията, а напротив – ще доведе до изчистване на проблемите и до адекватни регулации на пазара. На това мнение е съоснователят и изпълнителен директор на най-голямата биткойн борса в света – BTC China, Боби Лий, цитиран от Bloomberg.

По думите му и компаниите, и потребителите са си взели поука от случилото се с японската борса за търговия с биткойн Mt Gox. Тя обяви фалит в началото на месеца след хакерска атака, довела до загуби за над 60 млн. долара.

„Биткойнът е нещо ново и различно. Той не се вписва в нито един от традиционните класове активи - това не са пари, не е валута, не са акции, облигации или някаква друга ценна книга, не е ценен метал като златото и среброто, не прилича и на недвижимата собственост. Така че нито една от съществуващите регулаторни рамки не може да се приложи към биткойна“, сподели Боби Лий.

„Регулаторните институции - парични, банкови, имотни, на стоковите или на капиталовите пазари - не се наемат с регулацията на биткойн пазара, защото смятат, че това не е в техните компетенции“, счита съоснователят на BTC China.

Централната банка на Китай официално обяви биткойна за прецедент. Според Лий през следващите няколко месеца или години ще бъде изработен международен проект за нов регулаторен орган, който да отговаря за всички децентрализирани крипто-валути, базирани на математически модели, каквато е биткойнът.

„Това е единственият начин, по който можем да се движим напред - с нови институции, които да координират всичко това“, казва Лий, защитавайки нуждата от създаването на орган, който да регулира крипто-валутата.

Най-обективният измерител на цената на дигиталната валута – Bitcoin Price Index, е на зелена територия. Изготвяната от CoinDesk cреднопретеглена кошница отчита равнище от 636 долара спрямо малко над 651 долара, колкото бе цената преди седем дни, но е над цената от близо 615 долара, отчетена в началото на седмицата.


Графика: CoinDesk

„Цените се понижиха доста и много хора използваха случая да си купят още биткойни“, описва Лий пазарната реакция след фалита на Mt Gox. Той е на мнение, че случилото се е било „здравословно за цялата екосистема“. Според него държавите ще се впуснат в търсене на начини за налагане на регулации още през тази година.

Какво каза още съоснователят на BTC China – вижте във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още