IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур ще регулира платформите за търговия с дигитални валути

Чрез решението градът-държава ще отговари на опасенията за възможно използване на паричните средства за незаконни сделки

10:38 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сингапур ще регулира платформите за търговия с дигитални валути

Централната банка на Сингапур планира да започне регулиране на посредниците по търговията с виртуални валути с цел разсейване на опасенията, че те биха могли да се използват за незаконни сделки.

Ходът ще превърне града-държава в едва втората страна в света след САЩ, която прибягва до подобно решение, пише CNBC.

Съгласно предложениe на сингапурските монетарни власти, посредниците ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти и да докладват за всякакви подозрителни сделки.

Виртуални валути са във фокуса на вниманието на регулаторните органи по света, поради опасенията за анонимността на търговията. Това подхранва опасенията на мнозина, че сделките може да включват схеми за изпиране на пари или финансиране на тероризъм.

През миналата година американските власти обвиниха операторите на платформата за обмен на дигитални средства Liberty Reserve в подпомагане на пране на пари на стойност 6 млрд. долара. Незаконните действия се простираха между множество дейности, в това число детска порнография, хакерски софтуер и търговия с наркотици.

През октомври пък щатските правораздавателни органи затвориха борсата за обмен на биткойни Silk Road, която също бе използвана за незаконни дейности, като закупуване на лекарства и дори наемане на убийци.

"Потребителите и бизнесът трябва да вземат под внимание по-широките рискове, които предоставят виртуалните валути и трябва да проявяват необходимата предпазливост", заяви управляващият директор на Сингапурската централна банка Он Чонг Тее.

Към момента градът-държава има поне две биткойн борси и около половин дузина банкомати за дигиталната валута. Въпреки това използването на дигитални валути в страната се смята за сравнително слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още