IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Китай създават клирингова къща за търговия с юани във Франкфурт

Ако проектът бъде одобрен, германският град ще се превърне в първия център от този тип на територията на Стария континент

12:49 | 29.03.14 г.
Германия и Китай създават клирингова къща за търговия с юани във Франкфурт

Предстои създаването на сетълмент център за търговия с юани във Франкфурт на Майн. Заявката за подобен ход бе подадена едновременно в Германската федерална банка – Бундесбанк, и в Китайската централна банка, съобщава ИТАР–ТАСС. Това се случи по време на държавното посещение в Германия на президента на Поднебесната империя Си Дзинпин.

Целта на споразумението е да се засили сътрудничеството в областта на международните разплащания и създаването на т. нар. клирингова къща, чрез която ще се извършват търговски сделки в юани. Ако проектът за създаване на сетълмент център във Франкфурт на Майн бъде одобрен, той ще се превърне в първия от този тип на територията на Стария континент.

Същевременно Deutsche Boerse AG, която стопанисва Франкфуртската фондова борса, и Централната банка на Китай се споразумяха да си сътрудничат в развитието на инфраструктурата, продуктите и услугите за капиталовия пазар.

По-рано тази седмица Великобритания също постигна сделка с Китай за създаването на клирингова къща в Лондон, чрез която да е възможна пряката търговия между юани и британски паундове.

Централната банка на Англия ще подпише споразумение с Централната банка на Китай за осъществяването на клиринг и сетълмент в юани на 31 март. Сделката е "огромна стъпка напред" към създаването на клиринговата къща "много скоро", заяви по този повод финансовият министър Джордж Озбърн.

По данни на SWIFT 62% от плащанията в юани извън Китай се осъществяват именно в Лондон, а мениджърите на активи в столицата са единствените на Запад, които могат да инвестират директно в китайски акции в местната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още