IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът поевтиня до 16-месечно дъно

Отстъплението е задвижванo от песимизма за китайската икономика, подчертан от слабите производствени данни

12:17 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юанът поевтиня до 16-месечно дъно

Юанът достигна най-ниското си равнище от декември 2012 г., засилвайки опасенията, че слабостта на китайските пари ще продължи по-дълго от очакваното, пише WBP Online.

Отстъплението е частично задвижванo и от песимизма за китайската икономика, подчертан от слабите производствени данни. Трейдърите обаче подозират, че държавните банки на Китай, известни като "голямата четворка", са отговорни за спада поради действия на преднамерено натискане на курса надолу.

Китайските пари удариха дневен минимум от 6,2467 за долар най-ниското равнище в последните 16 месеца. По този начин от началото на годината юанът се обезцени с 3% спрямо зелените пари.

През февруари и март Китайската централна банка се намеси, за да спре поскъпването на валутата си, като част от усилията за подготовка на паричното средство за по-широка търговия. Стратегията включваше разширяване на дневния диапазон, в който може да поевтинява или поскъпва валутата спрямо щатския долар.

Решението доведе до допълнително поевтиняване на китайските пари. Въпреки това от централната банка посочиха, че възнамеряват да ограничат "всяка краткосрочна спекулация на преоценените залози и да въведат по-широка двупосочна волатилност.

За разлика обаче от интервенциите през февруари и март централната банка вече не планира да навлиза директно на пазара, за да оказва натиск върху валутата. Вместо това китайските централни банкери ще разчитат на пазарните механизми.

През последната седмица банката реагира относително спокойно на 7-месечното дъно, което бе ясен сигнал към пазара, че слабостта на юана няма да приключи скоро.

Според експерти ако тенденцията продължи, юанът може да падне под психологическата подкрепа при 6,25 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
-Едно време скачаше светът с/у срива на долара, сега Хамерика скача с/у червените пари...Що ли ми се чини позната картинката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още