IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в еврозоната разочарова през първото тримесечие

Силното представяне на Германия не беше достатъчно да компенсира слабите резултати в останалата част на валутния блок

13:14 | 15.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в еврозоната разочарова през първото тримесечие

Икономическият растеж в еврозоната се забави през първото тримесечие на 2014 г., воден от най-силното от четири години свиване в Гърция, показват предварителни данни от страните членки, цитирани от CNBC.

Икономиката на валутния блок повтори резултатите си от четвъртото тримесечие на 2013 г. и през първото такова на 2014 г., като се разшири с 0,2%, разминавайки се с прогнозите за растеж от 0,4 на сто.

Двете водещи икономики в еврозоната – немската и френската, отчетоха разнопосочни резултати. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия нарасна с 0,8% на тримесечна и с 2,3% на годишна база, след като домакинствата и правителството увеличиха своите разходи през тримесечието.

Френската икономика от своя страна не съумя да реализира растеж, след като разходите на домакинствата и износът на страната намаляха значително, спрямо слаб ръст през предходното тримесечие.

Същевременно холандската икономика се сви рязко с 1,4% през периода януари – март, спрямо растеж от 0,8% през предходното тримесечие. Икономиката на Финландия изпадна обратно в рецесия, след като ключови индустрии отчетоха слаби резултати. Производството в Суоми се сви с 0,4% на тримесечна база, последвайки спад от 0,3% през последните три месеца на 2013 г. и така отбеляза техническа рецесия.

„Две противоположни тенденции ще очертаят бъдещия растеж на икономиката в еврозоната. От положителната страна, показателите на успешния немски модел остават почти непроменен. Силният пазар на труда, ръстът на заплатите и строителният сектор ще подкрепят растежа през идното тримесечие“, коментира икономистът в ING Карстен Бржески. 

„От друга страна, отслабването на най-големия търговски партньор на Германия – Франция, в комбинация с продължаващата геополитическа криза непосредствено до Германия и забавянето на китайската икономика, досегашният двигател на растежа, а именно – износът, работи на половината от пълните си обороти“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
"Силното представяне на Германия не беше достатъчно да компенсира слабите резултати в останалата част на валутния блок"Какъв "валутен блок,какъв ЕС?!Не ви ли казах в прав текст - това си е Четвъртия райх.Специален "подарък" от САЩ за Германия,в който Дойчландът е юбер алес,а всички останали са наредени да го духат.Като всеки подарък,обаче,той не е безплатен.Цената за него е изчезването на "урвупийските" държави ,на чието място да остане само Дойча,а останалото да е "ланд".Като всеки ланд,обработен от американските благородници,той трябва да се превърне в пустиня,в която местните *** да бъдат заменени с пустинни племена,чиито внос междувременно е започнал.Тогава ще изчезне и самият Дойч.Те,това е.Просто и ясно.*** първо ще се превърнат в камили,а след това и мираж,за оглед от американски туристи.Ба-а-вно,керванът,се вла-а-чи в нощта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още