IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция остана практически без изменение през март

Равнището продължава да е най-високото в еврозоната при 26,8%

13:45 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Гърция остана практически без изменение през март

Безработицата в Гърция остана без изменение през март, отчитайки едва доловим спад до 26,8% от ревизираните нагоре 26,9 на сто през февруари, обяви Националната статистическа агенция на страната в четвъртък.

Анализаторите очакваха равнището на безработицата да спадне до 26,4%, но нивото остана най-високото в цялата еврозона, пише WBP Online. Сред младежите на възраст между 18 и 23 години цифрата продължи да е стряскащо висока – 58,3%, докато при хората между 25 и 34 години тя достигна 35 на сто.

Въпреки това гръцката икономика продължава бавно да се подобрява като цяло след завръщането на дълговите пазари през април. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да се свие с 1,1 на сто през първото тримесечие на фона на свиване през четвъртото тримесечие на 2013 г от 2,3%.

Продажбите на дребно в Гърция обаче напомниха, че събуждането на Гърция от икономическия кошмар ще бъде трудно и бавно, след като се свиха с 3,4% на годишна база през март.

През миналия месец Fitch Ratings подобри дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция до "B" със стабилна перспектива, мотивирайки решението си с подобряващите се икономически и фискални условия в страната.

Преди това в началото на април Международният валутен фонд (МВФ) приключи четвъртата си оценка на представянето на гръцката икономика след продължилата месеци политическа безизходица, довела до забавяне на оценката. Краят на надзора даде достъп на Гърция до нов заем от 8,3 млрд евро от Европейския механизъм за финансова стабилност, който ще бъде преведен през идните месеци.

Крехката политическа ситуация в Гърция се усложни още повече след историческата победа на лявата партия "Сириза" на изборите за Европейски парламент, която получи 26,5% от гласовете, докато зад нея останаха управляващите консерватори от Нова Демокрация с 22,7% и коалиционният им партньор ПАСОК с 8%.

Подобно разпределение на гласвете може да доведе до нова политическа криза или предсрочни избори в краткосрочен план, тъй като „Сириза“ вероятно ще се опита да извлече максимална полза от нараснолото доверие към нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още