IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин даде тласък на юана след позитивните новини за икономиката

Има вероятност за връзка между действията на централната банка и по-добрите от очакваното данни за износа, посочи експерт

10:53 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин даде тласък на юана след позитивните новини за икономиката

Китайската централна банка изненада пазарите в понеделник, засилвайки валутния курс на юана спрямо щатския долар на фона на скорошните признаци, че икономиката се стабилизира.

Въпреки множеството сигнали, че Пекин може и да предприеме стъпки по либерализация на курса на юана, валутното инженерство на централните банкери продължава. Според някои анализатори правителството очаква китайската валута да отслабне с около 3 на сто спрямо зелените пари през тази година, пише MarketWatch.

Курсът долар-юан, определян от властите в Поднебесната империя, достигна 6,1485 юана за долар в понеделник спрямо 6,2502 в последната търговска сесия на миналата седмица. Валутната двойка продължава да е ограничена в поскъпването и поевтиняването си, които не могат да надвишават 2 на сто в рамките на един ден.

Подобряването на позициите на китайските пари дойде, след като икономиката отчете силен годишен ръст на износа от 7 на сто през май. Тенденцията бе поредният знак за стабилизиране на втората по големина икономика в света след плавното подобрение на данните производството през последните месеци.

"Има вероятност за връзка между действията на централната банка и по-добрите от очакваното данни за износа. Те може да са дали на централната банка малко повече самочувствие", посочи каза Суан Teк Кин, икономист в United Overseas Bank.

В контраст с разширяването на износа, вносът в Китай намаля с 1,6 на сто спрямо година по-рано през май след увеличението през април с 0,8 на сто. Средната прогноза на експертите бе за покачване от 6%.

"Данните за износа ще насочат към по-добра перспектива икономиката през втората половина на тази година. Тъй като вносът обаче остава доста слаб, може ли да има рязко поскъпване на юана? Вероятно все още не", отбеляза Суан.

"Изглежда, че централната банка сигнализира, че юанът вече може да се върне в правия път, но пазарът не го приема много добре", посочи трейдър в базирана в Шанхай банка. По думите му сравнително рязкото покачване на юана за момента все пак е доста ограничено, което отразява продължаващата предпазливост сред инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още