IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко евтин юан могат да приемат САЩ?

Обезценяването на китайските пари продължава да тревожи властите във Вашингтон

11:41 | 30.04.14 г. 2
Колко евтин юан могат да приемат САЩ?

Колкото повече Китай отслабва валутата си, толкова повече расте безпокойствието във Вашингтон.

В средата на април Министерството на финансите на САЩ предупреди Китай, че юанът е твърде слаб и изрази съмнение относно решимостта на Пекин да позволи на пазарните сили да ръководят стойността на валутата.

Оттогава насам юанът продължава да губи от покупателната си способност. В сряда китайската валута се търгува за 6,2858 за долар. По-рано през сесията бе постигнато равнище от 6,2674, което бе най-слабото ниво от края на 2012 г. насам.

"Към момента изглежда, че Китай се опитва да обезкуражи спекулативното позициониране", посочи Низам Идрис, управляващ директор на Macquarie Bank.

"Цялата корекция на китайската валутна политика, разширяването на търговския диапазон на юана... САЩ приветстваха този ход. Така че, сега въпросът е какво следва?", запита лаконично той.

Американските законодатели притискаха дълго Пекин да позволи по-бързо поскъпване на юана. В миналото те се оплакваха, че усилията на Поднебесната империя да потиска покупателната способност на валутата си ѝ дават нечестно търговско предимство.

"Вашингтон иска пазарно ориентирани валутни курсове в половината от времето – когато доларът пада", отбеляза Джон Рътлидж, главен инвестиционен стратег в Safanad в Калифорния. "Те вече реагираха на спада на юана. Очаквайте още повече тежки думи в идните месеци", допълни той.

В коментар за CNBC професорът в Университета Йейл и бивш ръководител на азиатското звено на Morgan Stanley Стивън Роуч заяви, че дебатът за юана отклонява вниманието от по-важните въпроси, които засягат икономическите връзки между САЩ и Китай.

"Америка обвинява за натиск върху света една от двете най-големи икономики. Конфликтът върви по хлъзгавия склон на търговските търкания, протекционизма, или нещо още по-лошо", каза Роуч.

Като начало Вашингтон иска Пекин да позволи на пазарните сили да играят по-голяма роля в икономиката. Китай вече направи стъпки в тази посока. През миналия месец, например, централната банка на Поднебесната империя разшири възможността на юана да поевтинява или поскъпва в рамките на един ден с до 2 на сто спрямо досегашния 1%.

Второ, Китай отбеляза, че иска да обезкуражи спекулантите от поемане на мащабни еднопосочни залози спрямо юана след премахването на фиксирания курс спрямо долара през 1995 г. По думите на експерти това е повод за загриженост, която Вашингтон вероятно отчита.

"САЩ се заяждат, защото властимащите искат да видят двупосочен риск за юана. Така че моето мнение е, че те ще се оплакват от слабостта на юана, но няма да направят нищо по въпроса", заяви Тим Кондън, ръководител на звеното за научни изследвания за Азия в ING.

Експертите от HSBC прогнозират китайският юан да запази ниво от около 6,14 за долар до края на годината, което означава поскъпване от около 1,75% спрямо текущите нива. Предходните очаквания бяха за равнище от 5,98.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Това на американците угодия нема! Като беше скъп юанът - защо е скъп, надценен бил! Сега пък им евтин!!!Май най-добре да си минат на долари китайците и централната им банка да стане филиал на ФЕД... Ама да не стане обратното... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Да живее братският нам трудов китайски народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още