IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се ускори с най-бързото си темпо от четири месеца насам

През май потребителските цени се покачиха с 2,5% на годишна база заради поскъпването на храните, цените на производител се свиха с 1,4%

09:26 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай се ускори с най-бързото си темпо от четири месеца насам

През май потребителската инфлация в Китай се е ускорила с най-бързото си темпо от четири месеца заради поскъпването на храните. В същото време се наблюдава забавяне при спада на производствените цени, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се покачи с 2,5% на годишна база, разкриват данните на Националното статистическо бюро на Китай. Цифрата се оказа над очакванията на анкетираните от агенция икономисти за ръст от 2,4 на сто. Месец по-рано покачването бе с 1,8% на годишна база, припомня WBPOnline.



Храните поскъпнаха с 4,1% през май спрямо същия месец на предходната година. През април покачването бе с 2,3 на сто. Нехранителните стоки от своя страна поскъпнаха с 1,7% на годишна база.

Индексът на цените на производител пък се смъкна с 1,4% на годишна база, след като през април се понижи с 2%. Експертите прогнозираха по-силен спад – до 1,5% на годишна база.

Инфлацията, която е под официалната правителствена цел от 3,5%, предоставя възможност за прилагането на още парични стимули на фона на забавящата се икономика, която се очаква да отчете най-бавния си растеж от 1990 г. насам. По-слабото търсене на жилища, ниската строителна активност и правителствените опити за овладяване на кредитните рискове натежават върху експанзията на Поднебесната империя.

Въпреки че премиерът Ли Къцян се въздържа от предоставянето на по-широки стимули, все пак е налице ограничено разхлабване, имайки предвид вчерашното решение за намаляване на коефициента на задължителните резерви за някои банки от 16 юни. Целта е осигуряване на подкрепа за селското стопанство и малките предприятия.

Спадът на вноса през май разкри слабостите на вътрешното търсене, които правят китайската икономика дори по-зависима от износа и поставят под допълнителен натиск премиера Ли Къцян да предостави по-широки стимули за подкрепа на растежа. До момента стъпките на властите включват данъчни облекчения и ускоряване на някои правителствени разходи. От своя страна анализаторите са на различни мнения дали и кога управляващите ще предоставят повече стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още