IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското и италианското индустриално производство се съживиха през април

Централната банка на Франция обаче очаква по-бавен растеж през второто тримесечие, след като оптимизмът сред бизнеса се е охладил през май

11:56 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френското и италианското индустриално производство се съживиха през април

Френското и италианското индустриално производство се съживиха през април. За ръста във Франция допринесоха промишленият сектор и увеличеното производство на електричество и енергийни източници, информира Националното статистическо бюро Insee, цитирано от MarketWatch.

През април индустриалното производство нарасна с 0,3% на месечна база. Insee ревизира в посока нагоре първоначалния спад през март - от 0,7% до 0,4%.

Индустриалното производство във Франция се представя колебливо в първите месеци на новата година заради по-слабото производство на енергийни източници в резултат на по-мекото време.

За трите месеца до края на април производството се свива с 1% на годишна база. Все пак промишленото производство, изключвайки горивата, се насочи нагоре. За същия период то се покачи с 1,1% на годишна база.

Същевременно според проучване на Централната банка на Франция оптимизмът сред местния бизнес се е охладил през май. Финансовата институция очаква и по-бавен икономически растеж през второто тримесечие. Според банкерите БВП на Франция ще се увеличи само с 0,2% на тримесечна база.

Френската икономика не помръдна през първите три месеца на 2014 г., след като потребителите ограничиха разходите си, а компаниите свиха своите инвестиции. Президентът Франсоа Оланд се опитва да съживи икономиката с обещания за намаляване на данъците за компаниите и за домакинствата с ниски доходи, но тепърва ще се оценяват ефектите от мерките.

В Италия през април индустриално производство се разшири с 0,7% спрямо март, показаха данните на националния статистически институт на третата по големина икономика в еврозоната Istat. Експертите прогнозираха покачване от 0,4%. Месец по-рано италианското производство бе ревизирано нагоре до свиване от 0,4% на месечна база.

На годишна база индустриалното производство се покачва с 1,6% след ревизирания спад до 0,1% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още