IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната изненада приятно през април

Показателят нарасна с най-бързия си темп от ноември миналата година

18:46 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната изненада приятно през април

През април индустриалното производство в еврозоната нарасна с най-бързия си темп от ноември миналата година – сигнал, че икономическият растеж в 18-членния валутен блок набира скорост в началото на второто тримесечие след колебливи първи три месеца на 2014 г., пише MarketWatch.

Заводите, комуналните дружества и добивните компании са увеличили производството си с 0,8% спрямо март и с 1,4% спрямо април 2013 г. Покачването бе по-голямо от очакванията на анализаторите. 22-мата запитани от Wall Street Journal експерти прогнозираха ръст от 0,5%.

За силното покачване на индустриалното производство допринесе най-вече Португалия, където то скочи с 6,7%. Значителни ръстове Евростат отчита и в Холандия, Ирландия и Испания. Сред четирите най-големи икономики във валутния съюз Франция записа най-слабото представяне – напредък от само 0,1%.

Също така Евростат ревизира данните за март, според които индустриалното производство се е свило с 0,4% при първоначалното понижение от 0,3%. За цялото първо тримесечие индустриалното производство се смъква с 0,3 на сто, допринасяйки за слабото представяне на икономиката на еврозоната през периода.

Ръстът на показателя съвпада с други доказателства, че икономическият растеж през второто тримесечие ще бъде по-бърз. Става дума за резултатите от проведени сред бизнеса проучвания и данните за продажбите на дребно, изнесени миналата седмица, Според тях оборотите в търговията са нараснали през април, като повишението на годишна база е най-голямото от март 2007 г.

Въпреки това очакванията са, че възстановяването все още ще бъде крехко и неравноделно. Миналата седмица Европейската централна банка занижи прогнозата си за прираста на брутния вътрешен продукт на еврозоната за тази година от 1,2% до 1% и инфлационните очаквания през следващите години. Причини, поради които финансовата институция смъкна основния лихвен процент и реши да предостави ликвидност за компаниите, с което да съживи растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още