IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се е забавила до 0,9% през май

Изключвайки измененията в цените на горивата, инфлацията щеше да бъде 1,1% на годишна база, обяви Destatis

09:59 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия се е забавила до 0,9% през май

Ръстът на потребителските цени в Германия се е забавил през май, потвърди предварителните данни немската статистическа служба Destatis. Данните разкриват, че дефлационният натиск в еврозоната остава, пише WBPOnline.

Инфлацията в най-голямата икономика в 18-членния валутен блок се е забавила до 0,9% на годишна база, след като се бе ускорила до 1,3 на сто през април. На месечна база немският индекс на потребителските цени прибави 0,1% след покачването от 0,2% през април.

„Движението на цените на горивата като цяло имаше низходящ ефект върху общия ценови показател, каквото всъщност бе и положението през предходните няколко месеца. В сравнение с година по-рано цените на горивата са с 0,8% по-ниски. Изключвайки измененията на цените на горивата, инфлацията щеше да бъде малко по-висока – 1,1%“, гласи доклада на Destatis.

През май цените на хранителните стоки са нараснали с 0,5 на сто за година. По този начин прирастът на цените на храните се свлече под общата инфлация за пръв път от три години. Спадът се дължи основно на сезонното поевтиняване на зеленчуците, докато млечните продукти са оказали подкрепа за инфлацията.

Измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) по европейската методология, през май инфлацията в Германия е нараснала с 0,6% на годишна база спрямо покачването от 1,1% през април. На месечна база ХИПЦ спада с 0,3% при подобно понижение през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още