IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам девалвира валутата си, за да стимулира износа

Cамо през първите пет месеца на годината страната е отчела търговски излишък от 1,6 млрд. долара, посочи централната банка

11:30 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Виетнам девалвира валутата си, за да стимулира износа

Виетнам понижи средната лихвена ставка за търговия на своята валута на междубанковия пазар с 1 на сто от четвъртък, за да подкрепи износа.

Ходът на Виетнамската централна банка смъкна курса на донга до 21 246 за долар. Решението бе обявено официално на интернет страницата на регулатора късно в сряда, предава Ройтерс.

"В контекста на запазването на ниската инфлация, с цел да подкрепи износа през последните шест месеца, Централната банка активно регулира валутния курс", посочи органът в съобщението си.

Сделките долар/донг могат да се движат двустранно с ежедневния темп от 1 на сто, определен от централната банка. Влизането в сила на новата средната лихвена ставка означава, че курсът на виетнамските пари може да варира между 21 034 и 21 458 за долар.

Най-голямата девалвация на виетнамската валута в последните години дойде, когато стойността на неконвертируемия донг се смъкна с 8,5 на сто спрямо долара на 11 февруари 2011 г. Ходът бе предприет, за да се противодейства на разширяващото се различие между официалния курс и този на черния пазар.

Централната банка посочи още, че виетнамската икономика остава стабилна, след като само в първите пет месеца на годината страната е отчела търговски излишък от 1,6 млрд. долара.

В началото на юни гуверньорът Нгуен Ван Бин трябваше да успокои пазара, че отслабването на донга е само поради психологически причини, отчасти свързани с напрежението около съседен Китай. През 2013 г. двустранната търговия между Пекин и Ханой достигна внушителните 50 млрд. долара.

Двете страни бяха въвлечени в остър спор от началото на май, когато властите в Китай обвиниха Виетнам в над 1 400 умишлени нападения над техни плавателни съдове в близост до китайска петролна сонда в Южнокитайско море. Китайското външно министерство посочи в официално изявление, че тези действия са незаконни и призова Ханой да спре "провокациите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още