IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия се срина до най-ниското ниво от началото на 2014 г.

Параметърът отстъпи за втори пореден месец през юни, сочи проучване на германския изследователски институт Ifo

11:43 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бизнес доверието сред германските изпълнителни директори продължи да се влошава през юни, но все пак индексът на бизнес климата остава значително висок. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бизнес доверието сред германските изпълнителни директори продължи да се влошава през юни, но все пак индексът на бизнес климата остава значително висок. Снимка: архив Ройтерс

Бизнес доверието сред германските изпълнителни директори продължи да се влошава през юни. То отстъпи за втори пореден месец, като се оказа и на най-ниското ниво от началото на годината, сочи проучването на германския изследователски институт Ifo, цитирано от WBPOnline.

Изготвяният от базирания в Мюнхен изследователски институт индекс на бизнес климата, който обединява мненията за бизнес ситуацията и очакванията на около 7 000 мениджъри, се сви до 109,7 пункта през юни. През май показателят бе 110,4 пункта. Пазарният консенсус заложи на ниво от 110,2 пункта.

Все пак индексът остава значително висок. Последният път, когато той премина границата от 110 пункта, беше през първата половина на 2011 г. През февруари тази година показателят се изкачи до 2,5-годишен връх от 111,3 пункта. Това се случи на фона на подобряващото се вътрешно търсене, както и заради продължаващото възстановяване на повечето от най-важните експортни пазари за Германия, еврозоната и други развити икономики.

Индексът за текущата бизнес оценка в най-голямата икономика в еврозоната от своя страна остана на равнище от 114,8 пункта – толкова, колкото беше през май, но и малко под прогнозите за 114,9 пункта.

Друг от изготвяните от Ifo индекси – този на бизнес очакванията, който измерва нагласите за бизнес перспективите през следващите шест месеца, се влоши до 104,8 пункта през този месец в сравнение с 106,2 пункта през май. Резултатът отново остана под очакванията на анализаторите за ниво от 105,9 пункта.

Изготвяният всеки месец от експертите от Ifo индекс се базира на допитване сред около 7000 германски фирми в промишлеността, строителството, търговията на едро и търговията на дребно.

През юни доверието на германските анализатори и инвеститори също се понижи, свивайки се за шести пореден месец според данните на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Междувременно предварителните данни на Markit Economics за Германия показаха смесена картина – производството се отлепи от 7-месечното дъно, докато услугите отчетоха спад от постигнатия в предходния месец 35-месечен връх.

PMI индексът за производствения сектор се покачи до 52,4 пункта от 52,3 пункта през май, докато при услугите бе отчетeно отстъпление до 54,8 пункта от 56 пункта.

Все пак и двата измерителя останаха над прага от 50 пункта за съответно 12-ти и 13-ти пореден месец, което сигнализира за продължаващото възстановяване в най-голямата икономика на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още