IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишлена активност изкачи двугодишен връх

Анализаторите остават предпазливи, тъй като до голяма степен подобряването се дължи на икономическите стимули на държавата

10:28 | 01.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската промишлена активност изкачи двугодишен връх

Активността в китайския промишлен сектор се ускори повече от очакваното през юли, след като стимулите на правителството оказват своя ефект, пише CNBC.

Стойността на официалния индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Manager's Index – PMI) нараства до 51,7 пункта през юли, изкачвайки 27-месечен връх. Анализаторите прогнозираха ниво от 51,4 пункта, след 51,0 пункта през юни.

В същото време британската банка HSBC публикува и своето крайно изчисление на индекса за месеца, което също показва 51,7 пункта.

Данните помогнаха на азиатските пазари да се отърсят от песимизма след вчерашните загуби на Wall Street. Азиатските акции възстановяват загубите си, докато австралийският долар поскъпва с 0,1% срещу американския.

Официалните резултати показват широкообхватно възстановяване на промишлената активност в Китай през юли, като 10 от 12 под-индекса отчитат подобряване на месечна база.

Под-индексът за новите поръчки – показател за вътрешното и външното търсене, се повишава до 53,6 пункта през месеца от 52,8 през юни, отчитайки най-високото си ниво от май 2012 г. Междувременно показателят за поръчките за износ нараства до 50,8 пункта през юли, спрямо 50,3 на месечна база, сигнализирайки за леко повишаване на световното търсене.

Все пак анализаторите остават предпазливи, тъй като добрите резултати до голяма степен се дължат на широкообхватните стимули, които правителството осигурява на икономиката.

„Въведените през второто тримесечие "мини стимули" започват да се завъртат в икономиката и това се отразява в известно подобряване на износа, което очевидно се пренася и върху промишлеността“, коментира икономистът от HSBC Фредерик Нюман.

"Китай се справя добре, съчетавайки подпомагането на икономиката с нейното преструктуриране, но пазарите ще искат да видят по-активна дейност към повишаването на домашното потребление", посочва той.

„Много е важно да се постави основата за продължителен ръст на потреблението, което в последните 15-20 години е било потискано, след като страната се е концентрирала върху индустриализацията. Сега това трябва да се промени, но не става въпрос за еднократно ходене до магазина, а за създаване на условия, в които хората да увеличават своето потребление през следващите 10-15 години“, отбелязва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
meto76
преди 9 години
Все пак анализаторите остават предпазливи, тъй като добрите резултати до голяма степен се дължат на широкообхватните стимули, които правителството осигурява на икономиката.т.е. растеж за сметка на харчене на държавни пари.Нов дълг за бъдещите поколения, а не стабилен растеж както е в САЩ, в следствие на потреблението на частния сектор - бизнеса и населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още