IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай нарасна до рекордните 47,3 млрд. долара през юли

Новината ще спомогне за поддържане на стабилно, но малко поскъпване на юана, смята експерт

09:36 | 08.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай нарасна до рекордните 47,3 млрд. долара през юли

Търговският излишък на Китай нарасна до рекордeн връх през юли, след като растежът на износа неочаквано се ускори, докато вносът спадна. Тенденцията предполага, че глобалното търсене ще помогне на правителството да постигне своята целева икономическа експанзия за 2014 г. от около 7,5%, предава Bloomberg.

Експортът се е увеличил с 14,5% спрямо година по-рано според базираната в Пекин митническа администрация. Анкетираните от агенцията експерти очакваха далеч по-малък растеж от около 7%. Вносът пък спадна с 1,6 на сто, оставяйки търговския излишък на рекордната в историята стойност от 47,3 млрд. долара.

Продажбите на китайски стоки в САЩ и Европа се повишиха, което показва засилването на потребителското търсене. Позитивната тенденция ще доведе до намаляване на натиска върху премира Ли Къцян да разшири стимулите през второто полугодие, за да подкрепи растежа.

Правителственият доклад контрастира с прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) от юли. Институцията предупреди за забавяне на икономиката на САЩ, което от своя страна ще трябва да доведе до подтискане на глобалната перспектива за растеж.

"Износът се превърна в особено важен фактор в подкрепа на целевия растеж от 7,5% на премиера Ли Къцян", каза Донг Тао, главен икономист за Азия (без Япония) в Credit Suisse в Хонконг. "Износът може да продължи да расте с двуцифрен процент, или поне в близост до двуцифрени стойности, през следващите месеци", добави той.

Рекордният търговски излишък през юли и очакваното подобрение в търговията ще спомогнат за поддържане на "стабилно, но все още малко" поскъпване на юана, каза още Тао.

Ръстът на износа последва разширението от 7,2% през юни при прогнози в диапазона 2,9-10%. Медианата на прогнозата за вноса пък показа ниво от 2,6% след разширението от 5,5 на сто през юни. Очакванията бяха търговският излишък да достигне 27,4 млрд. долара след 31,6 млрд. долара в предходния месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Народа пишеше, че Китай балон били, щял да се спука, лоши кредити та то тея се чудят кво да праат с парите си, не знам кои други имат толкова излишъци в такива размери, като са затънали в дългове, ако им се спука имотния балон само с тоя излишък си плащат стават и заминават. Тва да не е Lehman Brothers, с leverage 1:40 и едно грешно вдижение и у лево. Ше ни се наложи май мандарин да учим да му се невиди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още