IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай ще заобикалят долара и еврото чрез валутен суап

Споразумението ще разшири търговските възможности на рублата и юана, посочи Руската централна банка

16:06 | 08.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Китай ще заобикалят долара и еврото чрез валутен суап

Глобалните валутни войни изглежда навлизат в нова фаза. Централните банки на Русия и Китай се споразумяха за валутен суапов договор, предава ИТАР–ТАСС. Според изданието сделката ще разшири възможностите пред валутите на двете страни, заобикаляйки използването на щатския долар и еврото.

"Съдържанието на проекта за споразумение на Централната банка на Русия и Народна банка на Китай е договорено от страните. Проектът е във високата степен на готовност. Едно такова споразумение би стимулирало по-нататъшното развитие на пряката търговия на юана и рубла на вътрешните пазари на Русия и Китай", посочи в изявление руският финансов орган.

Институцията също така отбеляза, че споразумението ще бъде допълнителен инструмент, който ще осигури международна финансова стабилност. В същото време суаповото споразумение ще предостави и възможност за привличане на повече свежа ликвидност в критични ситуации.

На 8 юли Руската централна банка съобщи, че води преговорите по въпроса в рамките на посещението на гуверньора Елвира Набиулина в Китай. Институцията отбеляза, че може да бъде подписано двустранно споразумение за валутни суапове между националните валути "в близко бъдеще".

Идеята за създаване на нови механизми за управление на взаимните валутни резерви на Русия и Китай бе лансирана от руския президент Владимир Путин в Шанхай през май тази година. Валутните суапове могат да се разглеждат като една от мерките, които ще направят рублата и юана по-стабилни, което от своя страна ще позволи да има положително въздействие върху стабилността на световната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
Solomoon
преди 9 години
Абсолютно....пада му се на Чич Сам..."Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време, но не можеш да лъжеш всички през цялото време." ..... само Бойко го може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
Американците могат само да плачат за оня пиандурник Елцин, но Путин е истинският им кошмар, ще впрегне целия БРИКС...нима има някой който да не иска да го начука на Чичи Сам???...желаещи бол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
още един суап и с аржентина за говеждо, щото там говедата са по-вече от хората а путин им обеща атомна...поляците ще го духат с руския пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Мислиш ли, че не са измислили схема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 26
FlashTrade
преди 9 години
Е какво ще ги прави Русия юаните или Китай рублите, след като и двете не са достатъчно конвертируеми?Болна работа... руска червена, ще ни заразява все повече... ужас.... и най вече ***... това все едно да минат на бартер... аххаха какви *** са тия? То затова и в близко бъдеще там ще има развитие.. хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още