IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво бъдеще очаква китайския юан?

Властите в Пекин изпратиха силно послание към пазарите, че не искат по-нататъшно обезценяване на валутата си

09:48 | 16.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво бъдеще очаква китайския юан?

Изцяло контролираният от властите китайски юан, който отчете най-големия си седмичен скок в последните 2,5 години през миналата седмица, има потенциала да продължи възхода си на фона на стабилизирането на икономиката, смятат експерти.

"Китайската централна банка изпрати силно послание, че не иска по-нататъшно обезценяване на валутата си и би желала период на стабилност в бъдеще", заяви пред CNBC Кун Гох, старши стратег за валутните операции в ANZ.

"Това е сигнал, че властите са уверени в начина, по който икономиката се представя", каза още той.

Позитивните данни от Китай от миналата седмица дадоха нова доза сигнали, че втората по големина икономика в света се стабилизира, подпомогната от целенасочените мерки за стимулиране от управляващите в Пекин.

Продажбите на дребно се покачиха с 12,5% ​​на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст от 12,1%. Инвестициите в активи с фиксирана доходност пък нараснаха с 17,2% на годишна база за периода януари-май – малко над очакванията за увеличение с 17,1 на сто.

Гох прогнозира, че юанът ще изживее известен период на стабилност, последван от леко поскъпване през втората половина на годината. По думите му валутата ще се засили до 6,15 за долар до края на годината, което е с близо 1 на сто над текущите нива.

Последното поскъпване на китайските пари е в противовес с постигнатото по-рано тази година, когато валутното инженерство на централната банка рязко обезцени юана с цел предоставяне на подкрепа за износния сектор.

Според Пол Макъл, ръководител на звеното за азиатска валутна търговия в HSBC, по-силният среден фиксинг на юана е в съответствие с известното стабилизиране в макроданните.

"Крайната цел на Китайската централна банка е да проектира по-голяма двупосочна волатилност във валутата", отбеляза още той.

По време на късната азиатска търговия в понеделник един щатски долар се търгува за 6,2174 юана при минимален дневен спад от 0,02 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
зависи ако праат мизерии кат мутрите федаджии, тогава не съм сигура за светлина в тунела ...ама разни долари, евра, йени и стерлинги в канала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
светло бъдеще, много светло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
светло бъдеще, много светло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ми ако го обезпечат със ланци, обещаващо ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още