IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ останаха без изменение през юли

Данните подчертават необходимостта от по-бърз растеж на заплатите, за да се поддържа икономическата експанзия

16:53 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в САЩ останаха без изменение през юли

След пет поредни месеца на растеж, продажбите на дребно в САЩ изненадващо oстанаха без изменение през юли, съобщава WBP Online. Новината подчерта необходимостта от по-бърз растеж на заплатите, за да се поддържат засилването на разходите и подкрепата на икономическата експанзия.

Продажбите на дребно останаха без изменение през седмия месец в сравнение с очаквания ръст от 0,2 на сто, каквото бе разширението през юни. Данните на Министерството на търговията са предварителни и вероятно ще бъдат преразгледани по-късно.

Покупките на моторни превозни средства са намалели с 0,2% през миналия месец след спада от 0,3% през юни. Изключвайки продажбите на коли, отчетеният ръст бе от 0,1% – най-бавният в последните шест месеца.

Оборотът в универсалните магазини също спадна през юли – с 0,5 на сто. Търсенето на мебели пък се засили с 0,1% през месеца.

"В момента няма и следа от инерцията или ентусиазма сред потребителите", каза пред Bloomberg Стивън Стенли, главен икономист в Pierpont Securities LLC в Стамфорд, Кънектикът.

"Растежът на доходите продължава да бъде сходен. Заетостта се ускори през последните месеци, но няма растеж в отработените часове, които ще генерират големи увеличения на заплатите. Не мисля, че хората имат необходимите средства, да не говорим за нагласата, за да засилят покупките си", добави той.

Днешните данни бяха възприети от пазара като първата индикация за тенденциите на растежа през текущото тримесечие. Прекалено ниското темпо на растеж на заплатите поддържа слабите потребителски разходи, въпреки че благодарение на бързо развиващата се заетост икономиката получава солидна подкрепа от сектора на домакинствата.

Според експерти статистиката подчертава необходимостта от по-бърз растеж на заплатите, който да стимулира потребителските разходи, на които се дължи около 70% от икономическата активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още