IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на вноса в САЩ намалява през юли

Спад на цените на петролните продукти с 1,2% компенсира ръста на тези на хранителните стоки

17:58 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на вноса в САЩ намалява през юли

Цената на вноса в САЩ намалява през юли, след като спад на цените на петролните продукти компенсира отскок на цените на хранителните стоки, задържайки по този начин натиска на внесената инфлация.

Цената на вноса намалява с 0,2% през юли, след като нарасна с 0,1 на сто през предходния месец, сочат данни на Министерството на труда на САЩ, цитирани от Ройтерс. Анализаторите очакваха спад от 0,3%. През изминалите 12 месеца цената на вноса се е покачила с 0,8%.

Слабото глобално търсене потиска внесената инфлация, но натискът на вътрешните цени расте прогресивно. Този факт, както и известното затягане на пазара на труда, подтикват някои икономисти да очакват скорошно вдигане на лихвените равнища от Федералния резерв (Фед).

Цените на вносния петрол падат с 1,2% през юли, отбелязвайки най-силния си спад от ноември насам, след като нараснаха с 1,1 на сто през юни. Цените на внасяните хранителни продукти се увеличават с 1,0%, спрямо спад от 1,6% през предходния месец.

Изключвайки петрола, цените на вноса остават непроменени през юли. Нивото на внесената инфлация също се задържа заради спад от 0,8% на цената на вносните автомобили, най-голямото отдръпване от декември 1992 г.

Данните на трудовото министерство показват и че цената на износа остава непроменена през юли, след като намаля с 0,4% през юни. През 12-те месеца до юли включително тя нараства с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още