IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в Китай се забави до тримесечно дъно през август

Управляващите явно заемат по-умерен подход, след като се погрижиха да осигурят очаквания растеж през второто тримесечие, коментира икономист

10:45 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишлената активност в Китай се забави до тримесечно дъно през август

Активността в китайския промишлен сектор се е забавила до тримесечно дъно през август, според частно проучване, сигнализирайки трайната слабост в сектора, въпреки скорошните стимули от правителството.

Предварителният индекс на мениджърските по доставките (PMI) на британската банка HSBC за Китай намалява до 50,3 пункта през август, изоставайки сериозно от прогнозите за 51,5 пункта, след 18-месечен връх от 51,7 през юли, съобщава Bloomberg.

„Големи спадове на производството и новите поръчки на компоненти са основната причина за занижената стойност на индекса, като и двата подпоказателя намаляват до 51,3 пункта от съответно 52,8 пункта и 53,3 пункта. Подиндексът на износа също се оттдръпва, но с по-малка разлика, което говори, че слабостта идва от вътрешния пазар“, коментира главният икономист в Capital Economics Джулиан Еванс-Притчард.

„Спадът на PMI вероятно не е изненада, имайки предвид разочароващата активност през миналия месец и слабите данни за кредитирането. След като се потрудиха да поддържат икономическия растеж през второто тримесечие според очакванията, изглежда сега управляващите заемат по-умерен подход, като разходите за инфраструктура постепенно намаляват“, добавя той.

Данните излизат седмица след като Китай публикува серия слаби икономически резултати. Вливащите се в икономиката пари отбелязаха почти шестгодишно дъно през юли, докато новите заеми също отчетоха спад с 2/3 спрямо предходния месец до 62,5 млрд долара.

Слабата производствена активност е изненада, като вероятно PMI индексът вероятно ще отбележи дъно през август в краткосрочен план, смята вицепредседателят в Credit Suisse Asset Management Робърт Паркър.

„Очаквам през следващите 3-4 месеца индексът да остане над границата от 50 пункта, разграничаваща свиване от разширяване, като има голяма вероятност през септември, октомври и ноември показателят да се върне към нивата си от 52, може би 52,5 пункта. Смятам, че това е минимумът, който ще видим през следващите 3 месеца“, каза той.

„Да не забравяме, че индексът на HSBC се фокусира повече върху малките предприятия, а не върху големите, така че официалните данни вероятно ще са по-високи“, добави Паркър.

Официалният PMI индекс на Китай излиза на 1 септември, както и крайният такъв на HSBC.

Като цяло анализаторите възприемат данните като единичен случай на слабост, докато възстановяването до края на годината ще продължи, а властта ще се намеси при необходимост.

„Тенденцията през следващите 3 до 6 месеца ще бъде следната: потреблението ще бележи ръст от около 11-12% на годишна база, подкрепяно от високите заплати; инвестиционните разходи също ще поддържат нивото си, като в крайна сметка това ще се пренесе върху годишния растеж, който ще бъде около 7,5%. Така че няма да има проблеми за растежа, дори напротив, той ще отскочи от слабите резултати през първата половина на годината“, каза още Паркър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още