IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва и Естония снижиха прогнозите си за растежа заради санкциите срещу Русия

Стагнацията в Европейския съюз също допринася за ревизията в очакванията за ръста на БВП

11:42 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Литва и Естония снижиха прогнозите си за растежа заради санкциите срещу Русия

Централната банка на Литва понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2014 г. до 2,9% спрямо майските очаквания за 3,4%. Според институцията около 0,4 процентни пункта вероятно ще бъдат загубени вследствие на санкциите на Запада срещу Русия и отговора на Москва.

Банката отдаде ревизията също така на негативните ефекти от ниския или нулев растеж в Европейския съюз (ЕС) – основният търговски партньор на Литва, както и на ефекта от геополитическото напрежение.

"Негативният ефект ще се усети не само от износните компании, но също така и от икономическите дейности, ориентирани към вътрешния пазар", се казва в доклада на институцията по повод руските ограничения за внос.

"Частното потребление, инвестициите и пазарът на труда ще бъдат негативно засегнати", допълва още банката, цитирана от WBP Online.

Наложената от Русия забрана за вноса на някои хранителни стоки, въведена през август в отговор на западните санкции, засяга около 4% от износа на Литва.

Централната банка на Литва също така изтъкна, че рисковете пред растежа чувствително са се увеличили и увереността значително се е влошила още преди търговските ограничения да влязат влезе в сила.

Естония, друг от Прибалтийските съседи на Русия, също понижи прогнозата си растежа във връзка с отношенията между Брюксел и Москва. Властите в Талин понижиха прогнозата си за ръста на БВП през 2015 г. до 3,3% спрямо по-ранните очаквания за 3,6%. През 2013 г. икономиката на страната нарасна с 3,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още