IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският търговски дефицит се разшири изненадващо през юли

Вносът е нараснал с 1,3 млрд. паунда, докато износът се е покачил с 0,5 млрд.

12:29 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският търговски дефицит се разшири изненадващо през юли

Дефицитът в британската външна търговия със стоки и услуги се е разширил през юли до 3,3 млрд. паунда спрямо предварителните очаквания за свиване до 2,3 млрд. паунда, показаха последните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Представените във вторник данни показаха ръст на вноса в размер на 1,3 млрд. паунда спрямо предходния месец, докато износът се е покачил с 0,5 млрд.

Разширяването на дефицита отразява увеличението на вноса на горива, което е достигнало 0,6 млрд. паунда през юли, и на химикали – за 0,3 млрд. паунда.

Износът за страните извън ЕС се е увеличил с 4,2%, а вносът се е повишил с 6,4%. Експортът на стоки към страни в рамките на ЕС пък е нараснал минимално с по-малко от 0,1 млрд. паунда, докато импортът се е разширил с 0,3 млрд. паунда.

През миналия месец изследване на Британската търговска камара представи очакванията на повече от 2 300 фирми износителки. Според данните повече от 70% от тях смятат, че техните обороти ще се подобрят през следващите 12 месеца.

Индексът за обема на търговия нарасна до 119,27 пункта – най-високото ниво в историята на измерителя, което показва, че британските фирми подобряват позициите си в международен план и печелят нови пазари в чужбина.

В тази връзка генералният директор на Британската търговска камара Джон Лонгуорт заяви, че Великобритания трябва да направи още като нация, за да "създаде среда, която да стимулира износа".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още