IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Еврото няма да изчезне, то е необратимо

По-ниският обменен курс спрямо долара е отражение на разликата между икономическия цикъл в еврозоната и САЩ, посочи президентът на ЕЦБ

17:21 | 02.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Еврото няма да изчезне, то е необратимо

Еврото е необратимо, заяви Марио Драги по време на пресконференция след заседанието на институцията по-рано през деня. Коментара президентът на Европейската централна банка (EЦБ) направи след журналистически въпрос относно бъдещето на еврозоната с оглед на засилващия се скептицизъм в страните от региона, включително в Германия.

"В крайна сметка еврото няма да изчезне. То е необратимо", посочи Драги.

Президентът на ЕЦБ изтъкна ,че покупките на обезпечени с активи ценни ще продължат най-малко две години. По думите му те, заедно с таргетираните дългосрочни операции по финансиране (TLTRO), ще имат "голямo" влияние върху баланса на банката, предава MarketWatch. 

Според Марио Драги новите стимулиращи мерки ще постигнат своя успех в насърчаването на кредитирането. Той изтъкна, че ЕЦБ ще се фокусира върху покупките на "прости и прозрачни" обезпечени с активи ценни книжа.

Обсъждайки обменния курс на еврото, Драги каза: "Той не е самоцел за нас, но е важен за ценовата стабилност и растежа".

Според него поевтиняването на единната европейска валута е отражение на разликата между икономическия цикъл в еврозоната и САЩ и "различията между политиките на ЕЦБ и Федералния резерв". 

Драги за пореден път посочи, че ЕЦБ наблюдава отблизо данните за инфлацията и че изпълнителният съвет на институцията е "единодушен" в ангажимента си да използва и други нестандартни инструменти при необходимост, ако инфлационните очаквания се влошат.

Президентът на базираната във Франкфурт банка омаловажи въпроса за баланса на ЕЦБ, който през миналия месец достигна нивата от най-тежките периоди на кризата през 2012 г. По думите му ЕЦБ е поела ангажимента и ще направи всичко възможно, за да осигури стабилност на цените.

Изключвайки детайлите по въпроса с покупките на обезпечени с активи ценни книжа и другите предварително обявени мерки, Драги не измени много реториката си. Основното му послание към пазарите остана това, че ЕЦБ е готова да предприеме по-нататъшни действия, ако притесненията за изпадане в дефлация останат.

По-рано през деня ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти след направената месец по-рано изненадваща корекция. Финансовата институция остави основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ остана -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение за банките – в размер на 0,3 на сто.

В интервю в навечерието на заседанието Драги използва древногръцкия герой Херкулес, за да илюстрира предизвикателствата, пред които са изправени политиците в опитите им да вдигнат икономиката на еврозоната на крака.

"Също както Херкулес се изправя пред Хидрата, понякога изглежда така, сякаш сме преодолели едно препятствие, каквото е дълговата криза, но нови две се появяват – ниската инфлация и слабото възстановяване", каза президентът на базираната в Франкфурт институция.

След края на пресконференция на Драги едно евро се разменя за 1,2659 долара, отбелязвайки леко поскъпване от равнището преди заседанието на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
"Драги",Драги.С тези комунистически заклинания ние сме много добре запознати.Едно време и комунизма беше вечен и непоклатим,а се видя ,какво стана.Хитлер също е ръсел заклинания за "Хилядолетния Рай",който се издъни само за 12 години.Така както вървят нещата в ЕвроГейския съюз,не се знае,дали още 5-6 години ще просъществува.Катаклизмите вече почнаха със Шотландия,които криво-ляво успяхте да фалшифицирате и временно укротите,но всичко е до време.Чакат ви нови чудеса.Народите почват да се събуждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Започнат ли да ме убеждават, че нещо е вечно, необратимо, неразрушимо и непоклатимо тутакси ме обземат съмнения. Това е едно от нещата, които ако бяха верни нямаше да имат никаква нужда от доказване. А за да има нужда Драги да казва подобни неща, значи вече са се породили първите съмнения на достатъчно високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Добре би било следващото правителство да обяви дата за влизане на България в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 9 години
Мутрафоните не трябва повече да помирисват власт.Никога повече Бойко ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още