IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша понижи основната лихва до 2%, злотата удари 15-месечен минимум

Централната банка прибегна до хода вследствие на натиска от кризите в еврозоната и Украйна

17:12 | 08.10.14 г.
Полша понижи основната лихва до 2%, злотата удари 15-месечен минимум

Полската централна банка понижи основния си лихвен процент с повече от очакваното в сряда вследствие на натиска от кризите в еврозоната и Украйна.

След 15-месечна пауза най-голямата икономика в Източна Европа се върна към намалението на лихвите в отговор на спадащото индустриално производство и забавящата се инфлация, отчасти поради пренасищането с хранителни продукти, които бяха предназначени за Русия преди въвеждането на санкциите за износ.

Паричният съвет на банката понижи основния лихвен процент до новото рекордно дъно в историята от 2% спрямо досегашните 2,5 на сто. Пазарните очаквания в анкетата на Ройтерс бяха за по-леко понижение с 25 базисни пункта.

"Изненадата е в размера на намалението на основния лихвен процент", каза Адам Антоняк, икономист в полския кредитор Pekao. "Изглежда, че Съветът се опитва да компенсира изгубеното време", добави той.

След решението доходността по полските бенчмаркови облигации с падеж след 10 години спадна първоначално с 9 базисни пункта до 2,81% – рекордно дъно, за да се възстанови леко по-късно. Злотата пък поевтиня с 0,13 на сто до 15-месечния минимум от 3,3079 за един долар.

Икономиката на Полша леко се забави през второто тримесечие на годината, засегната от спада на активността в съседна Германия, която е основен купувач на полските стоки и услуги. Негативно влияние оказаха и двустранните санкции между Европа и Русия, произтичащи от кризата в Украйна.

Въпреки това годишният икономически растеж от 3,3% в периода април-юни все още е по-висок от средния темп в еврозоната от 0,7%. Полската експанзия бе стимулирана от стабилното представяне на вътрешното търсене, докато безработицата остана на 4-годишно дъно.

Полша бе единствената икономика в Европа, която избегна рецесията след глобалната финансова криза през 2008 г. Централната банка обаче бе принудена да намали лихвите с 225 базисни пункта в цикъл, който продължи от октомври 2012 г. до юли 2013 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още