IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ отново не посмя да повиши лихвените проценти

Централните банкери запазиха основната ставка на рекордно ниското ниво от 0,5%

14:41 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ отново не посмя да повиши лихвените проценти

Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% през октомври. По този начин равнището остана без изменение от март 2009 г. насам въпреки очакванията за корекция с оглед на исторически високaтa стойност на паунда.

Решението не изненада пазарните участници, които не очакваха изменения през октомври. Повечето експерти прогнозират, че първото покачване на ставките след финансовата криза от 2008 г. ще се случи по някое време през пролетта на следващата година.

Повече подробности за настроенията и вота на централните банкери ще бъдат разкрити след публикуването на протокола от заседанието на институцията, което се очаква на 22 октомври.

Протоколът от заседанието на АЦБ през септември показа, че двама централни банкери – Мартин Уейл и Иън Маккафърти, отново са гласували в полза на покачването на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, припомня WBP Online. Останалите седем члена, измежду които и гуверньорът Марк Карни, не пожелаха промяна в курса на паричната политика. Банкерите единодушно решиха да оставят непроменен и размера на облигационните покупки.

Като цяло банкерите запазиха твърдата си позиция спрямо монетарната политика поради признаците на слабост в световната икономика и по-специално в еврозоната. Стагнацията и ниската инфлация в единния валутен блок също са сред основните причини седемте членове да гласуват да се запази ултра хлабавата политика през септември.

Инфлацията във Великобритания също се забави рязко през тази година, за да достигне 1,5% през август, което е доста под официалната цел от 2%. По-голямата част от текущия натиск идва от поскъпването на британските пари, чиито възход се очаква да продължи до края на 2014 г.

Непосредствено след оповестяването на решението на АЦБ паундът поскъпва с 0,29 на сто до 1,6214 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още