IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия няма да изпадне в техническа рецесия

По-слабите резултати в индустрията и строителството се компенсират от силното вътрешно потребление

16:13 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Германия няма да изпадне в техническа рецесия

През третото фискално тримесечие германската икономика почти не е помръднала, показват данни на германската централна банка (Бундесбанк). Въпреки това обаче централната банка не очаква страната да изпадне в техническа рецесия. Според институцията втори пореден спад на БВП, който според дефиницията означава и изпадане в техническа рецесия, не се очаква, предава Ройтерс.

Икономическото производство вероятно ще е на нивото от предходното тримесечие или малко по-високо, се казва в последния месечен доклад на банката, който бе публикуван в понеделник. Силна подкрепа е оказало потреблението. Германците продължават да харчат повече пари, тъй като ситуацията на пазара на труда се подобрява и има значителни увеличения на реалните заплати. 

Значителният спад на производството през август породи спекулации, че след спада с 0,2% през второто тримесечие германската икономика отново може да отчете намаление. Според Бундесбанк тогавашният спад от 4% се дължи преди всичко на това, че сезонните летни отпуски в автомобилната индустрия през тази година са се паднали през август. Според данни на бранша обаче през септември производството се е нормализирало, въпреки че през деветия месец на годината е имало повече почивни дни от нормалното.

„От индустрията през лятното тримесечие се очаква леко отрицателен принос към растежа на брутния вътрешен продукт. Също така от строителството не трябва да се очаква силна положителна инерция“. Всичко това обаче е било компенсирано от силното потребителско търсене. Официалните данни за третото тримесечие се очакват в средата на ноември.

„Главният двигател на ръста на еврозоната, е в застой, засегнат от Путин и други сътресения на доверието, а това ще означава, че други части на еврозоната също ще бъдат по-слаби", казва Холгер Шмидинг, икономист в Berenberg Bank, пред WSJ. "Германската слабост вероятно ще се разпространи до известна степен и в други части на еврозоната“. 

До каква степен Германия е отдалечена от рецесията, показва и поглед към пазара на труда. Броят на заетите през август се увеличава с 26 000 и по този начин е с 355 000, или 0,8 на сто, над нивото година по-рано. 

И в бъдеще не се очертава слабост на пазара на труда. Готовността на компаниите за назначения, според индекса на института Ifo, през септември е леко експанзивна, а индексът на федералната Агенция за заетостта също се подобрява леко.

И за последното тримесечие на 2014 г. се очаква скромен ръст на фона на бавните индустриални поръчки и мрачните корпоративни настроения, добавя Бундесбанк. Много икономически показатели отчитат спадове през последните седмици предвид многобройните кризи. По-специално взаимните санкции между Русия и Запада ще се отразяват все повече на икономическото представяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още