IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се забави до 0,1% през септември

Данните потвърдиха, че инфлационният натиск в страната остава притъпен и Фед едва ли ще повиши лихвите скоро

17:12 | 22.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ се забави до 0,1% през септември

Потребителските цени в САЩ са спаднали леко през септември на месечна база, показаха последните правителствени данни в сряда. Резултатът потвърди, че структурният инфлационен натиск в страната остава притъпен, което може да намали спешността Федералният резерв да повиши лихвените проценти.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% през деветия месец на годината спрямо август според статистиката на Министерството на труда на САЩ след неочаквания спад от 0,2% през август. Пазарният консенсус бе заложил нулев растеж.

Месец по-рано, през август, измерителят премина на червена територия за пръв път от април миналата година, като широкият спад в цените на енергията се компенсира от увеличението на разходите за храна и подслон.

Допълнителни данни показаха, че индексът се е повишил с 1,7% в 12-те месеца до края на септември, отбелязвайки същия темп на растеж като през август. Предварителната анкета показа очаквания за забавяне на растежа с 1,6%.

Изключвайки цените на храните и енергията, базисната инфлация е достигнала 0,1%, какъвто бе и темпът месец по-рано.

Измерена на месечна база, същинската инфлация е забавила ускорението си до 1,7% от 1,9% през август. Анализаторите залагаха на запазване на темпа.

Целта пред Федералният резерв на САЩ е достигането на инфлация от 2 на сто годишно, която е възприемана от банкерите като "здравословна" за развитието на икономиката. За последно желаният темп бе достигнат през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
kaleksi
преди 9 години
Защо ФЕД продължава да спекулира с дефлацията? Какво толкова лошо нещо има в дефлацията? Според мен ФЕД няма как да спре QE, и го знае. Сега спекулата идва и в Европа почна да се говори за QE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още