IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ удариха 14-годишно дъно

Трайното търсене на стоки и услуги продължава да насърчава компаниите да задържат персонала си

17:04 | 23.10.14 г.
Молбите за помощи при безработица в САЩ удариха 14-годишно дъно

По-малко американци ca подали молби за помощи при безработица през последния месец, отколкото когато и да е било в последните 14 години, след като подобряването на икономиката накара работодателите да задържат на работа персонала.

Средната стойност на заявките за социални помощи в последните четири седмици е спаднала до 281 000 – най-ниското равнище от май 2000 г., след отчетените преди седмица 284 000. Равнището за седмицата, приключила на 18 октомври, пък се покачи със 17 000 до 283 000, оставайки в съответствие със средната прогноза на 52-ма икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Трайното търсене на стоки и услуги продължава да насърчава компаниите да задържат работниците си, въпреки че глобалният икономически растеж се забавя. В резултат на това молбите за помощи кръжат в близост до исторически ниски нива, докато новите работни места се покачват заедно с доверието на потребителите.

"Пазарът на труда продължава да укрепва", казва Робърт Стейн, заместник-главен икономист в First Trust Portfolios LP. "Очакваме още едни стабилни резултати за новите работни места през октомври", добавя той.

Оценките от икономисти в проучването на Bloomberg варираха от 255 000 до 300 000. Преди седмица броят на молбите за помощи беше ревизиран до 266 000 от първоначално отчените 264 000 – най-ниското ниво от април 2000 г.

Броят на хората, които продължават да получават обезщетения при безработица, пък е намалял с 38 000 до 2,35 млн. през седмицата, приключила на 11 октомври. Това равнище е най-ниското от декември 2000 г. насам.

"Компаниите не са склонни да се разделят със служителите, които вече имат на щат", отбелязва Стейн. "Те очакват търсенето да се вдигне и да имат нужда от допълнителна работна ръка", коментира той.

Данните от трудовия пазар се следят отблизо от Федералния резерв на САЩ, който продължава да обсъжда най-подходящия момент за покачване на лихвените ставки. Централната банка заяви през миналия месец, че покупките на активи вероятно ще приключат след следващото заседание на 28-29 октомври и отново подчерта, че ставките ще останат в режим на задържане за "значителен период от време" след края на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още