IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай остана на 4-годишно дъно през октомври

Годишното изменение в китайския индекс на потребителските цени задържа позиции при 1,6%

09:14 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай остана на 4-годишно дъно през октомври

Китайският инфлационен натиск е останал слаб през миналия месец – факт, които икономистите отдават на спада на цените на суровините, а не на забавящото се търсене, пише WBP Online.

Годишното изменение в китайския индекс на потребителските цени е останало на 4-годишното дъно от 1,6% през октомври според последните правителствени данни. Резултатът съвпадна с предварителните пазарни прогнози.

Докладът на властите в Пекин показа също, че инфлацията на цените на производител се е забавила до отрицателната стойност от -2,2% през октомври от -1,8% през септември, отбелязвайки 32-ия пореден месец на червена територия. Анализаторите очакваха забавяне на инфлацията до -2%.

Значително влияние върху слабия резултат на инфлацията в Китай през последните два месеца е имал спадът на цените на суровините, особено на петрола.

Постоянно разрастващите се глобални доставки на „черното злато“ причиниха спад на цените в последните месеци, особено след като световното търсене на суровината продължава да е слабо поради мудното възстановяване в някои от най-големите икономики в света.

По думите на икономиста от Capital Economics Джулиан Еванс-Причард въпреки че едва една десета от кошницата, формираща индекса на потребителските цени в Китай, е пряко чувствителна към цените на суровините в световен мащаб, резкият спад през последните месеци ще забави още инфлацията.

"Спадащите цени на суровините също така ще изпратят инфлацията на цените на производител, която е силно обвързана с промишлените суровини, на отрицателна територия", прогнозира Еванс-Причард.

Въпреки това той не се очаква слабия ценови натиск да се превърне в проблем за политиците, които по думите му едва ли ще прибегнат до допълнителни парични стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още