IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай няма да свива още лихвите през тази година

Решението ще зависи както от данните за четвъртото тримесечие, така и от паричните политики на Япония и АСАЩ

17:41 | 25.11.14 г.
Китай няма да свива още лихвите през тази година

Китайската централна банка ще изчака до публикуването на резултатите за четвъртото тримесечие преди да предприеме каквито и да е допълнителни ходове по свиване на лихвите, посочи представител на властите в Пекин.

По думите на съветника в централната банка Чен Юли освен от данните решението ще зависи и от паричната политика в САЩ и Япония, където се очакват съответно затягане и разхлабване на стимулите, предава WBP Online.

През изминалия уикенд се появи информация, че политическите лидери и централните банкери на Китай са готови да намалят отново лихвените проценти и да разхлабят още ограниченията за кредитиране поради загрижеността си, че спадащите цени могат да предизвикат вълна от неплатежоспособност на бизнеса, фалити и загуба на работни места.

Изненадващото понижение на лихвените ставки в края на миналата работна седмица – първото в последните повече от две години, отразява промяната в курса на правителството и централната банка. На 21 ноември Китайската централна банка неочаквано смъкна едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта. До момента властите залагаха основно на скромни мерки за стимулиране преди окончателно да се решат на смелата стъпка за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света.

Икономическият растеж на Поднебесната империя се забави до 7,3% през третото тримесечие. Основните опасения на местните власти бяха, че експанзията може да спадне в бъдеще дори и под 7% – невиждано от най-тежките дни финансовата криза ниво.

Сигнал за едно подобно развитие изпращат и цените на производител, които отчитат понижения в продължение на почти три години, засилвайки натиска върху производителите.

Чен, който участва в дебатите на Комитета по паричната политика на централната банка, също така заяви, че последното свиване на лихвите на централната банка не представлява промяна в паричната политика. Според него курсът се запазва, като евентуални нови корекции биха настъпили чак през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още