IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Еврозоната е изправена пред сериозно икономическо отслабване

Балансът на ЕЦБ трябва да достигне равнището си от началото на 2012 г., изтъкна гуверньорът на Австрийската централна банка

16:38 | 08.12.14 г.
Новотни: Еврозоната е изправена пред сериозно икономическо отслабване

Еврозоната е изправена пред сериозно икономическо отслабване не на последно място поради забавянето в най-големия си член – Германия, заяви в понеделник представител на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Ние виждаме огромно отслабване на икономиката на еврозоната", посочи Евалд Новотни, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ по време на пресконференция във Франкфурт.

Новотни заяви, че Европейската централна банка е намерила среден път в своята парична политика – между крайностите в Съединените щати, които доведоха до пълен разцвет на печатането на пари, и ситуацията на други места, където стимулите са по-балансирани.

Гуверньорът на Австрийската централна банка също така потвърди ключовата цел, оповестена от президента на ЕЦБ Марио Драги през миналата седмица.

"Балансът на ЕЦБ трябва да достигне равнището си от началото на 2012 г. – ниво, което е с около 1 трлн. евро по-високо, отколкото е сега", каза Новотни.

"Основният акцент на дискусията за допълнителните покупки на активи от страна на ЕЦБ ще бъде за насочен към изкупуването на държавни облигации, като плюсовете и минусите на това ще бъдат обсъдени", добави гуверньорът на Австрийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още