IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай се ускори леко до 1,5% през декември

Индексът на цените на производител за Поднебесната империя отчете 34-ия си пореден месец на понижение

09:04 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай се ускори леко до 1,5% през декември

Ценовият натиск в Китай е останал слаб през декември, след като спадовете на международните цени на петрола са свили разходите за предприятията и потребителите, съобщава WBP Online.

Индексът на потребителските цени за Поднебесната империя нарасна с 1,5% на годишна база според последните данни на Националната статистическа служба. Резултатът съвпадна с пазарните прогнози и надхвърли леко отчетеното месец по-рано покачване от 1,4 на сто.

От юни 2014 г. цените на суровия петрол брент спаднаха наполовина, което доведе до облекчаване на инфлационния натиск в редица страни по света.

Данните от Китай показаха още, че индексът на цените на производител е отчел понижение от 3,3% през декември след свиването с 2,7% месец по-рано. По този начин бе отбелязан 34-ият пореден месец на дефлация на производствените цени в Китай. Анализаторите очакваха измерителят да отстъпи с 3,1 на сто.

Основната причина фабриките да продължават да изпитват дефлационен натиск са по-ниските производствени разходи, като например тези за стоки, които през последната година са поевтинели значително.

Рискът потребителските цени в Китай да изпаднат в дефлация обаче е много по-нисък в сравнение с други големи икономики, като например Япония и Европа. Много икономисти прогнозират, че по-ниските цени на петрола ще помогнат за стимулирането на потреблението в Китай, като по този начин се даде тласък на растежа и на БВП.

Понижението на съвкупните разходи за енергия поради по-ниските цени на петрола, и следователно по-малкия внос на Китай, може да коства над 1% от БВП през 2015 г., смятат икономистите от Capital Economics Марк Уилямс и Чан Лиу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още