IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия изненадващо понижи основната лихва до 7,75%

Основните причини са по-слабата от очакваното инфлация, спадащите цени на петрола и намаляващото търсене

08:46 | 15.01.15 г.
Индия изненадващо понижи основната лихва до 7,75%

Индийската централна банка изненадващо предприе ход по понижение на основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 7,75%, позовавайки се по-слабата от очакваното инфлация, спадащите цени на петрола и намаляващото търсене. Тласък на решението даде и ангажиментът на правителството да се придържа към целевия бюджетен дефицит, определен при приемането на бюджета, пише WBP Online.

"Инфлационният натиск, измерен чрез промените в индекса на потребителските цени, се облекчава", заяви централната банка в свое изявление. "Въпреки че движението на инфлацията е под очакваните нива, то е в съответствие с двумесечната оценка на централната банка", отбеляза институцията.

Банката също така констатира, че "до по-ниската от очакваното инфлация до известна степен се стигна поради по-значителния от очакваното спад в цените на зеленчуците и плодовете от септември, отливът на ценовия натиск по отношение на зърнените култури и голямото понижение на международните стокови цени, особено на суровия петрол".

Въпреки всичко ходът бе възприет от повечето експерти като изненада. Очаква се решението да предотврати допълнително поскъпване на рупията и нейното негативно влияние върху износа.

Последните данни от страната показаха, че инфлацията на потребителските цени се е ускорила до 5% през декември в сравнение с 4,4% през ноември. Въпреки това равнището остана под целевото ниво на властите от 8%.

Индексът на цените на едро за декември пък отчете ръст от едва 0,11% на годишна база в сравнение с покачването от 0,6%, очаквано от анализаторите. По този начин темпът на покачване остана сходен с този през ноември.

За момента гуверньорът на Индийската централна банка Рагурам Раджан изключително внимателно балансира паричната политика, за да се избегне значително ускоряване на инфлацията и да осигури необходимия тласък за възстановяването на националната икономика.

"Днешният изненадващ ход бележи началото на цикъл на разхлабване. Очакваме свиване с още 75 базисни пункта тази година и със 100 базисни пункта през следващата до съответно 7% и 6%. Консенсусът преди днес е, че репо ставката ще приключи годината при 7,5%", отбеляза Даниел Maртин, старши икономист за Азия в Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още