IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия търси нов подход към банковата си система

Страната обмисля създаването на холдингова компания, която да управлява държавните банки

11:43 | 04.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Индия търси нов подход към банковата си система

Индия обмисля предложение за създаване на холдингова компания, която да управлява дяловете ѝ от 27-те държавни банки.

Този ход може да направи по-лесно привличането на капитали към тях в момент, в който банките в страната отчитат най-ниска доходност за последните девет години, пише Bloomberg.

“На по-късен етап ще вземем решение”, коментира финансовият секретар Хасмук Адхиа пред репортери в Пуна, близо до Мумбай, където се проведе двудневна среща, на която представители на правителството, регулаторите и банките обсъдиха стъпките за подобряване на финансовото състояние на банковите институции.

Лидерите в страната се срещнаха, за да обсъдят възможностите за справяне с намаляващата доходност, лошите кредити и ограничения достъп до услуги в селските райони. 

При контролираните от държавата кредитори се намират повече от 70% от неизплатените заеми в Индия в момента.

Подобряването на финансовия сектор може да помогне на премиера на Индия Нарендра Моди в усилията му да стимулира икономиката след като спечели изборите през май. Индексът S&P/BSE Bankex, който следи 12 кредитори в страната, се повиши с 65% през миналата година на фона на оптимизма за икономическото съживяване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още