IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия премахва ограничения при закупуването на земя

Ходът е част от мащабните реформи на правителството на Моди, които целят засилване на икономическата активност

16:08 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия премахва ограничения при закупуването на земя

Индия ще премахне част от ограничения за закупуване на земя в опит да стимулира икономическата активност, заяви финансовият министър Арун Джайтли.

Съгласно действащото законодателство, фирмите трябва да получат съгласието на 80% от хората, които живеят на земята, преди придобиването. Собствениците на земя пък трябва да получават до четири пъти пазарната стойност на земята в селските райони и два пъти пазарната стойност в градските части, пише WBP Online.

Няколко индийска щата поискаха от премиера Нарендра Моди промяна на закона, които прави много от частните проекти неизгодни.

Джайтли заяви в понеделник, че "клаузата за съгласие" ще бъде отменена за някои категории инвестиции, в това число отбраната, националната сигурност, евтините жилища и инфраструктурни проекти в селските райони.

"Правилата ще бъдат облекчени, въпреки че по-високата компенсация на земеделските стопани, чиито земи се придобиват ще продължи да се прилага", каза министърът.

Решението трябва да бъде одобрено от парламента в рамките на шест месеца.

Моди обеща да ускори икономическите реформи, за да стимулира икономиката на Индия. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната забави растежа си до 5,3% на годишна база от 5,7% през второто. Секторите на услугите и селското стопанство обаче се представиха по-добре от очакваното и допринесоха за растежа, който се оказа над пазарните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още